A képzés színvonala
Az MVI által a SIRHA szakkiállításon szervezett kerekasztal-beszélgetés érintette a sokat vitatott mesterképzés ügyét és a tanulóképzés színvonalának kérdését is – a témát Varga Zoltán foglalata össze.
Mint ismeretes, 2015. szeptember 1-től a gyakorlati képzőhelyeken csak mester szintű szakemberek irányíthatják a tanulók munkáját. A rendelkezés célja elvben a képzés színvonalának növelése és a képzésben csak a normatív támogatás kedvéért szerepet vállaló „ál-képzőhelyek” kiszűrése. A szűk határidő miatt az ötletet a szakma irreálisnak minősíti; a cukrászok és a pincérek között – speciális körülményeik miatt – kisebb az ellenállás, de a szakácsok többsége ebben a formában nem tartjamegvalósíthatónak a projektet a várt eredménnyel. Ezzel együtt a szakmai szervezetek nem egyforma határozottsággal lépnek fel a tervvel szemben.
A vendéglátóipari szakképzés helyzetének javítására alakult munkacsoport az elképzelés három pontján lát hibalehetőséget: 1. lehet-e elegendő mestert képezni ennyi idő alatt? 2. ha igen, megfelelő minőségben-e? 3. ha minden a tervek szerint alakul, eléri-e célját a rendelkezés, azaz valóban megszűnnek-e az ál-képzőhelyek, illetve nő-e a gyakorlati képzés színvonala? A munkacsoport szorgalmazza a határidő kitolását.
Az intézményi tanulóképzés témájában a munkacsoport tagjai többek között egyetértettek abban, hogy célszerű lenne vizsgakövetelmények alapján a szakács gyakorlati vizsgafeladatokat egységesíteni, és ennek alapján egy feladatbankot összeállítani. A változtatásokat mindenki fontosnak tartaná, de a direkt motiváció hiányában a tételekkel kapcsolatosan eddig még kevesen álltak a feladat mellé.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB oldalán találtuk, és persze…
Tovább olvasom >