A képzés színvonala

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 24. 09:57

Az MVI által a SIRHA szakkiállításon szervezett kerekasztal-beszélgetés érintette a sokat vitatott mesterképzés ügyét és a tanulóképzés színvonalának kérdését is – a témát Varga Zoltán foglalata össze.
Mint ismeretes, 2015. szeptember 1-től a gyakorlati képzőhelyeken csak mester szintű szakemberek irányíthatják a tanulók munkáját. A rendelkezés célja elvben a képzés színvonalának növelése és a képzésben csak a normatív támogatás kedvéért szerepet vállaló „ál-képzőhelyek” kiszűrése. A szűk határidő miatt az ötletet a szakma irreálisnak minősíti; a cukrászok és a pincérek között – speciális körülményeik miatt – kisebb az ellenállás, de a szakácsok többsége ebben a formában nem tartjamegvalósíthatónak a projektet a várt eredménnyel. Ezzel együtt a szakmai szervezetek nem egyforma határozottsággal lépnek fel a tervvel szemben.

A szakmai kepzes szinvonala

A vendéglátóipari szakképzés helyzetének javítására alakult munkacsoport az elképzelés három pontján lát hibalehetőséget: 1. lehet-e elegendő mestert képezni ennyi idő alatt? 2. ha igen, megfelelő minőségben-e? 3. ha minden a tervek szerint alakul, eléri-e célját a rendelkezés, azaz valóban megszűnnek-e az ál-képzőhelyek, illetve nő-e a gyakorlati képzés színvonala? A munkacsoport szorgalmazza a határidő kitolását.

Az intézményi tanulóképzés témájában a munkacsoport tagjai többek között egyetértettek abban, hogy célszerű lenne vizsgakövetelmények alapján a szakács gyakorlati vizsgafeladatokat egységesíteni, és ennek alapján egy feladatbankot összeállítani. A változtatásokat mindenki fontosnak tartaná, de a direkt motiváció hiányában a tételekkel kapcsolatosan eddig még kevesen álltak a feladat mellé.

Kapcsolódó cikkeink