A kéknyelűt ünnepelték szombaton Badacsonyban
Szombaton rendezték meg Badacsonyban a Kéknyelű ünnepét, a hagyományos gasztronómiai, borrendi, szakmai programot.
„A kéknyelű a badacsonyi borvidék őshonos tájfaja, a Badacsony zászlósfajtája egy időben csaknem teljesen kiszorult a termelésből, de a rendszerváltás idején sikerült visszahozni. Ma már hetven hektáron termesztik a badacsonyi borvidéken” – közölte Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója pénteken az MTI-vel.
A kéknyelű különlegessége, hogy funkcionálisan nővirágú fajta, vagyis egy másik fajta kell a beporzásához, ez pedig a Rózsakő lett Badacsony környékén.
Idén nyolcadik alkalommal ünneplik Badacsonyban a kéknyelűt; az ünnepségre az ország több részéből várnak borrendeket. A szakmai előadások után a borrendek a Panoráma-térre vonulnak, majd megtekintik a virágzó kéknyelűt, amit Földi István plébános meg is szentel. Ezután a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend négy új tagot fogad a soraiba.
A program a kéknyelű borok versenyének eredményhirdetésével, illetve a nyertes borok kóstolásával zárul. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >