A kávétermesztés már most érzi a klímaváltozást! – Új Futuretalks podcast
Állította Tóth József kávészakértő a FutureTalks Krizsó Szilviával podcastban.
Az éghajlatváltozás a kávétermesztést sem kímélte, ma már csak a magasabban fekvő ültetvényeken terem jó kávé, ahol kisebb hősokknak vannak kitéve a kávécserjék – mondja Tóth Sándor kávészakértő. A kávé minősége és íze kevésbé függ a pörköléstől, sőt a kávétermő vidékeken még a kávé virágjából és zöld bogyójából készítenek teákat, nem csak az általunk megszokott pörkölt kávészemekből kávét. A beszélgetésben szó volt arról, hogy egy sikeres kávéval foglalkozó üzlet felépítéséhez bizony elengedhetetlen, hogy a cég vezetője értsen a kávéhoz és annak ízeihez, sőt a termesztéshez is. Ha valaki megtanulja a kávéval kapcsolatos tudnivalókat és tisztában van a jó kávé ismérveivel, akkor előbb utóbb a piac is elismeri ezt a szaktudást.
A kávé Tóth Sándor szerint több, mint egy egyszerű ital, amit a koffein miatt fogyasztunk. Ráadásul a kávé koffeintartalma nem függ a minőségétől. A szakértő ezért nem is érti, amikor a kávéval kapcsolatban különböző egészségügyi aggályok merülnek fel, a koffeintartalom miatt. Egy kiváló minőségű kávé koffeintartalma is lehet minimális, amiből így akár 10 csésze is elfogadható naponta és egy olcsó robusta viszont tartalmazhat ennél ötször több koffeint is, ami viszont nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek. Egyértelműen nem dönthető tehát el, hogy mennyi kávét fogyaszthatunk egy nap, az függ az adott ital koffeintartalmától is. Ugyanakkor azt látni kell, hogy Magyarország kávéivó nemzet és a kávé kultúrája jóval többet jelent egy-egy koffeines csemegénél.
A kávé minősége, zamata, a szervírozás módja hozzátartozik egy cég arculatához. A kávézás és az, hogy ezt miként biztosítja az adott vállalat a dolgozóinak és a vendégeinek, árulkodik a cég működéséről. Pont ezért a legtöbb helyen már arculati elemként figyelnek a kávéra is. Tóth Sándor egyébként annak ellenére, hogy kávéval foglalkozik már évek óta, ugyanúgy megiszik egy sima automata kávét is. Elmondása szerint ezekben az esetekben nem maga az ital a fontos, hanem a kávézás közösségi élménye, az, hogy ilyenkor alkalma van beszélgetni más emberekkel. Ilyenkor nem is foglalkozik a kávé minőségével. Ha kíváncsi a kávétermesztés rejtelmeire, ha Ön is kávéimádó, akkor ne hagyja ki legújabb beszélgetésünket.
Kapcsolódó cikkeink
Kánya Kata: mindenki felelős a saját életéért!
Kánya Kata nem kér a titulusokból, abban hisz, hogy mindenkit…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >További cikkeink
A kézműves vagy a Temu jelző lesz a fa alatt? – felmérést készített a Meska magyar kézműves oldal
A Meska online kézműves piactér felmérése szerint az emberek közel…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >Önálló vállalkozásba szervezi víz- és prémiumital-üzletágát a Nestlé
A jövő év elejétől globálisan önálló vállalkozásba szervezi víz- és…
Tovább olvasom >