A Kárpát-medence legízletesebb magyar ételeit is megkóstolhatjuk a Szent István Napon
A Kárpát-medence legfinomabb fogásait, zamatos illatokat és hagyományőrző programokat ígér az idei Szent István Nap gasztronómiai központja: augusztus 18. és 20. között újra várja a látogatókat a Csárdafesztivál, ahol a klasszikus magyar ételek mellett népzene, tánc és koncertek gondoskodnak az ízek és élmények kavalkádjáról.
Augusztus 18. és 20. között a gasztronómia és a hagyományőrzés szerelmesei ismét birtokba vehetik a Vörösmarty teret, ahol három napon át zajlik a Csárdafesztivál. A rendezvény minden évben különleges találkozási pontja a hagyománytisztelő és a kíváncsi ínyenceknek: a résztvevő csárdák a tradicionális magyar konyha legjavát kínálják, miközben a színpadon három napon át néptáncegyüttesek, zenekarok és művészeti formációk mutatják be a magyar kultúra sokszínűségét.
A program augusztus 18-án, vasárnap veszi kezdetét, többek között a BEM Táncegyüttes „Táncok a Kárpát-medencéből” című műsorával, de színpadra lép a Zűrös Banda, a Magyar Banda és a Duka Elemér vezette Gipsy Chamber Orchestra is. A napot Fitos Dezső Társulatának örömtánc-előadása és késő esti asztali muzsika zárja.
Augusztus 19-én, hétfőn a határon túli hagyományok is fókuszba kerülnek: a Debreceni Népi Együttes és a romániai Szilágysági Táncegyüttes közös produkcióval készül, délután pedig a Duna Táncműhely „Folk-kortárs-montázs” című előadását és a Duna Művészegyüttes „Szerelemkert” című tánckoncertjét is élvezhetik a látogatók. A programban koncertet ad a Szilvásy Gypsy Band és a Göncöl Zenekar is, utóbbi Enyedi Ágnes közreműködésével.
Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, a Balaton Táncegyüttes és a Tarsoly Zenekar műsora nyitja a napot, később gyermektáncegyüttesek, bolgár táncház a Pravo zenekarral, valamint Pál István Szalonna és Bandája jubileumi koncertje emelik az ünnepi hangulatot. Az estét a „Csárdák Dialektusok” zárja, amely különböző tájegységek táncos hagyományait vonultatja fel.
A fellépők mellett a csárdák is izgalmas meglepetésekkel készülnek: minden csárda egyedi, rá jellemző ételt kínál, elérhető áron. A választékban szerepelnek többek között klasszikus magyar fogások, székely ízek, vadételek, házi lecsó és faszénen sült különlegességek is. A szervezők külön figyelmet fordítottak arra is, hogy a különböző ételallergiákkal élők találjanak maguknak fogyasztható ételeket – a glutén- és laktózmentes, valamint vegetáriánus fogásokról a vendéglátó egységek munkatársai adnak tájékoztatást.
A Csárdafesztivál nem csupán gasztronómiai, hanem kulturális élményt is kínál: a népi hagyományok, zenék és táncok bemutatásával minden érzékszervünkre hat, miközben méltó módon kapcsolódik a Szent István Nap egész hetes ünnepségsorozatához. A részletes programok, fellépők és gasztrohelyszínek elérhetők a www.szentistvannap.hu weboldalon, valamint az esemény hivatalos mobilalkalmazásában.
Kapcsolódó cikkeink
Különleges a Szent István napi rendezvénysorozat és helyszín
A Szent István Nap ünnepi rendezvénysorozatának egyik legkülönlegesebb helyszíne idén…
Tovább olvasom >Idén is megfizethető áron kaphatók a legnépszerűbb termékek a Szent István Napon
2025-ben is gazdag étel- és italkínálat fogadja az érdeklődőket a…
Tovább olvasom >Ezért érdemes használni a Szent István Nap weboldalát és applikációját
A Szent István Nap weboldala és applikációja egyszerűen és gyorsan…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: A kiskereskedelem nem felelős az emelkedő árakért
A kiskereskedelmi forgalom júniusi 3 százalékos – éves emelkedése az…
Tovább olvasom >Tovább erősödött a magyar termék védjegyek szerepe
Az élelmiszerek esetében a vásárlók 86,6 százaléka előnyben részesíti a…
Tovább olvasom >Globális élelmiszer-drágulást hozhat a pálmaolaj-krízis
A világ legnagyobb pálmaolaj-exportőrei, Indonézia és Malajzia a következő években…
Tovább olvasom >