A jövőben is fontos az őshonos juhfajták megőrzése
Nagy erőfeszítéseket tesz az Agrárminisztérium azoknak az őshonos állatfajtáknak a megőrzéséért, amelyek az elmúlt évszázadok során a magyarsággal együtt éltek – mondta a szaktárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a III. Racka Fesztiválon, Kunadacson.

Idén tavasszal jelent meg az „Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenyég megvalósításának támogatása” című pályázati felhívás (Fotó: AM/Vermes Tibor)
Feldman Zsolt ismertette, hogy az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma a támogatásoknak köszönhetően. A védett őshonos anyajuhok száma idén meghaladta a 13 ezret, a tenyészetek száma pedig a 150-et.
A vidékfejlesztési programban támogatható volt a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése
Így például a cigája juh, a cikta juh, a gyimesi racka, a hortobágyi (magyar) racka, a magyar merinó, tejelő cigája és a magyar parlagi kecske is. A felhívás révén közel 2 milliárd forint támogatásban részesültek a juhtartók, és közel 50 millió forintot kaptak a kecsketartók – tette hozzá. A VP-s támogatás lejártát követően is folytatódott az állati genetikai erőforrások in situ megőrzésének támogatása – tájékoztatott az államtitkár. Majd emlékeztetett arra is, hogy idén tavasszal jelent meg az „Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenyég megvalósításának támogatása” című pályázati felhívás. A konstrukció keretében három célterület mentén valósul meg az állati génmegőrzés támogatása. A felhívás kötelezettségvállalási időszaka 2024. május 1-től 2029. április 30-ig tart, a támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3. és 2024. július 3. között volt lehetőség.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >