A jó fizetésért és hobbiból tanulnak új szakmákat a magyarok
Évről – évre nő azoknak a felnőtteknek a száma, akik visszaülnek az iskolapadba, hogy új szakmát tanuljanak. Jelenleg is több ezren vesznek részt ilyen jellegű képzéseken országszerte – áll a két vezető budapesti oktatóközpont, a Focus és a Ruander friss piaci elemzésében, amelyből az is kiderül, hogy ezek közül a legkeresettebbek az informatikát érintik, de folyamatosan nő az érdeklődés a fotográfiai, grafikusi, cukrász, illetve állatgondozó kurzusok iránt is. A tanfolyamokat választókat részben a karrierváltás, a jobb állások megszerzése motiválja, de egyre többen vannak azok is, akik azért iratkoznak be, hogy hobbijuknak élve tanuljanak ki egy új szakmát. Ez utóbbinak köszönhetően az elmúlt években sokan szereztek jártasságot például a sör-és sajtkészítésben, illetve a gyümölcspálinka-gyártásban.
Fotó: Focus/Ruander
Hasonlóan a nemzetközi trendekhez idehaza is az informatikai vállalkozások szívják fel a legtöbb munkavállalót. Az ezen a területen működő multinacionális cégek és a gombamód szaporodó startupok, kkv-k egyaránt keresik az embereket a legkülönbözőbb pozíciókra. „2015-ben már érezni lehetett, hogy sokan szeretnének elhelyezkedni informatikai szektorban. Főleg a magas kereseti lehetőségek miatt. Azóta sincs ez másképp. Minden esztendőben folyamatosan növekszik az IT kurzusokat elvégzők száma.” – hangsúlyozta Herczeg Rudolf, a Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője. A szakember hozzátette, hogy korántsem arról van szó, hogy a számítógépes alapismereteket fejlesztő képzéseket kapták volna fel az emberek. Inkább a speciális igényeknek való megfelelés került előtérbe. A többség a haladó szintű táblázatkezelést, az informatikai rendszerüzemeltetést és a szoftverfejlesztést érintő képzések iránt érdeklődik. A paletta pedig folyamatosan bővül. Már az alkalmazás – és mobilfejlesztői OKJ-s végzettséget adó tanfolyamok is megjelentek a hazai felnőttképzési piacon.
„Az IT területén azok a szakmák tűnnek a jelentkezők szemében biztosnak, amelyek folyamatosan megújulnak, követik a változásokat, illetve az új trendeket.” – véli Herczeg Rudolf. A Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője szerint ugyanakkor csalóka lenne azt gondolni, hogy csak az informatika áll az új szakmát keresők figyelmének a középpontjában. A biztos jövőt sokan még mindig a szakács, pincér, vagy éppen a gépi forgácsoló mesterség elsajátításában látják. Ráadásul az olyan, – utólag alaptalannak minősülő hírek – amelyek arról szólnak, hogy a Balatonnál ebben a szezonban akár egy millió forintot is lehet keresni séfként, még növelik is a karrierváltásban gondolkodók számát, akik általában egy év alatt szerezhetik meg a választott új szakmájukhoz szükséges végzettséget, de az intenzív programot választók akár hat hónap alatt is abszolválhatják a képzést.
Bár a legtöbben a jövőbeni jobb fizetések elérése miatt válogatnak a szakmák között, a tanfolyamokra jelentkezők közt egyre bővül azoknak a nőknek a száma is, akik a gyerekvállalás után keresik az utat vissza a munkaerőpiacra. A Focus és a Ruander friss piaci elemzése megállapítja, hogy ők zömmel olyan állásban gondolkodnak, amely igazodik a kicsik körüli családanyai teendőikhez. Ennek megfelelően sokuk nyitott a fogászati asszisztens, a pedagógiai és családsegítő munkatárs, vagy éppen a gyógypedagógiai segítő munkatárs képzések iránt.
Az új szakmát tanulók másik jól körülhatárolható csoportjába pedig azok tartoznak, akik kedvtelésből, új hobbijuk miatt döntenek a beiratkozás mellett. Ennek révén folyamatosan növekszik azoknak a száma is, akik szeretnék elsajátítani például a sör-és gyümölcspálinka gyártás, vagy éppen a sajtkészítés fortélyait.
Ha a jövőbe tekintünk, akkor várhatóan két szegmensnek nőhet igazán a népszerűsége a hazai felnőttoktatási piacon. Az egyrészt a jogszabályilag végzettséghez kötött szakmáké, amelyekhez egyebek mellett a szakács, a fotós, vagy akár a habilitációs kutyaképző hivatás is tartozik. Másrészt az olyan trendi, felkapott mesterségek is nagyobb figyelmet kaphatnak az elkövetkező években, mint a kézműves élelmiszeripari szakemberekké, illetve a táplálkozásra, ételérzékenységre odafigyelő szakácsoké és cukrászoké – állapítja meg a Focus és a Ruander elemzése.
Kapcsolódó cikkeink
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzést indít ősztől a MATE
Szeptemberben ismét várja a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás iránt érdeklődőket, valamint…
Tovább olvasom >Francia cukrásztanfolyam
Októberben újra hangos volt az ipartestület székháza, ismét mesterkurzuson vehettek…
Tovább olvasom >Friss kutatás: ekkora jövedelemmel rendelkezhetnek 2023-ban a magyar PR-szakemberek
Felmérés készült a PR-tevékenységgel foglalkozó magyarok körében, amelyből kiderült, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >