A hűvös május miatt elhúzódik az idei szamócaszüret
Jó szezonban bíztak idén a hazai szamócatermesztéssel foglalkozó gazdálkodók, de eddig „felemásnak” bizonyul a szezon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös piaci körképe szerint a fóliás termesztésből származó szamóca május első hetében jelent meg a piacon, a szabadföldi gyümölcs szedése pedig május 15-20. között kezdődött.

(Fotó: Pixabay)
Már kapható a magyar szamóca a hazai piacokon. A hazai szamócatermesztésben a hideg fóliás hajtatás a meghatározó. A fóliás szamóca május első hetében jelent meg a kínálatban. A szabadföldi termesztésből származó gyümölcs érése – ami mennyiségét tekintve jelentősnek mondható – május közepén indult. A fóliás termés átlagosnak mondható, köszönhetően nagyobbrészt annak is, hogy a takart állományokat jó hatékonysággal sikerült megvédeni az áprilisi és májusi fagyoktól. A szabadföldi termésben viszont jelentős fagykárok tapasztalhatók (térségtől függően 40-80% közötti terméskiesés), melyek egy része egészen május közepéig látens maradt: vagyis kötődtek az első virágok, de a „megfázás” következtében nem képesek kinevelni a gyümölcsöt.
További gondot okoz a szokatlanul hűvös, borult, fényszegény májusi időjárás, melynek következtében lelassult az érés, és még jobban széthúzódik a szüret
Mindezen időjárási viszontagságok az eredményezik, hogy a piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat, érdemi árcsökkenés nem következett be. A június közepéig tartó szezonban markáns változásra már nem is számíthatunk, hacsak nem jön egy váratlan és jelentős hőséghullám. A piacok ellátása ezzel együtt is – visszafogottabb és széthúzódó kínálattal – stabil marad.
A termesztésben több kisebb családi gazdaság is megjelent
A magyar szamócára az idei évben is van jelentős kereslet. Az ágazatban jelenleg a szamóca betakarítása jelenti a legnagyobb problémát. A gépesítés nem megoldott, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradtságos munkával leszedhető szamócára.
Hazánkban mintegy 704 hektáron termesztenek szamócát, a termőterület az elmúlt öt évben folyamatosan bővült
2024-ben 22 százalékkal nagyobb felületen foglalkoztak szamócával, mint 2020-ban. A betakarított termésmennyiség 2024-ben 8 ezer tonna volt, ami 500 tonnával haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A bővülés elsősorban a termőterület növekedéséből adódik, a fajlagos hozamok az elmúlt években nem változtak számottevően. Az import szamóca az idén is szerepel a boltok kínálatában, a hazai termesztésű gyümölcs beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel. A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt. Vegyük azt is figyelembe, hogy a szamóca nem útóérő gyümölcs, így a beltartalmi értékek, zamatanyagok csak teljes érésben szedve tudnak kialakulni.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
Célzott támogatás segíti a díszkertész kisvállalkozókat
Több szempontból kiemelten fontosak a zöldterület-kezeléssel foglalkozó vállalkozások, valamint a…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: megalakult az Erdészeti klímaadaptációs fórum
Megtartotta alakuló ülését az Erdészeti Klímaadaptációs Fórum, mely célul tűzte…
Tovább olvasom >Vetőmag Szövetség: elegendő, jó minőségű vetőmag várja a vetést
A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács idén nettó 171…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: A kiskereskedelem nem felelős az emelkedő árakért
A kiskereskedelmi forgalom júniusi 3 százalékos – éves emelkedése az…
Tovább olvasom >A legnagyobb hazai webshopok oldalainak a karbonlábnyomát mérte meg a magyar startup
Tizenhat hazai webshop oldalának karbonlábnyomát mérte meg a Carbon.Crane, az…
Tovább olvasom >Tovább erősödött a magyar termék védjegyek szerepe
Az élelmiszerek esetében a vásárlók 86,6 százaléka előnyben részesíti a…
Tovább olvasom >