A hűtés modern terei

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 04. 05. 08:00

A hűtőberendezések esetében is feltétele a gusztusos áruprezentációnak az igényes külső és belső megjelenés, valamint a higiéniai előírások betartását biztosító rozsdamentes fém vagy műanyag külső és belső borítás.Solymosi András, az LHG Kft. értékesítési igazgatója szerint hazánkban a hűtők, hűtőpultok állapotát a szélsőségek jellemzik. A boltok ilyen szempontból változatos képet mutatnak, hiszen megtalálhatóak bennük a sokat szolgált, levitézlett hűtőbútorzatok éppúgy, mint a legújabb, legmodernebb, a kiállításokon és a legfrissebb katalógusokban a minap bemutatott berendezések is. A szakember szerint a legfontosabb szempont a hűteni kívánt áruféleségek és az üzemeltetés körülményeinek alapos ismerete. Másképp kell gondolkodni, ha egy hűtőpultba sajtok, hidegkonyhai készítmények, tőkehús, húskészítmények – vagy éppen cukrászsütemények kerülnek. Minden hűtőpult fő feladata a benne kínált áruféleségek tárolásához, kínálásához szükséges hőfok folyamatos, megbízható fenntartása.
Tipikus hiba a pultok túltöltése, ami ellehetetleníti az optimális hűtést, így a berendezés és az áru is károsodhat. A termékek mennyiségénél és elhelyezésénél nagyon fontos figyelembe venni az adott pultra vonatkozó műszaki előírásokat. Statikus hűtés esetén a hideg a pult hátsó részén keletkezik, így az elé zsúfolt áru akadályozhatja a pult első részének hűtését. Ventilációs hűtés esetén pedig a túlpakolt pultban nem tud áramlani a hideg levegő, így az előírt hőmérséklet nem tartható. A korábbi hiedelmekkel ellentétben a ventilációs hűtő nem szárítja ki az árut, hiszen modern tervezésének köszönhetően a hideg levegőt nem közvetlenül a termékre fújja, hanem a pulttérben keringteti, ezért a tőke- és baromfihús bemutatására is kiválóan alkalmas.

A rendszeres karbantartásnem megkerülhető
Solymosi András szerint néhány napi dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Például a pultok belső világítását nyitvatartási időben be kell kapcsolni, hiszen a megfelelő megvilágítás a vonzó termékbemutatás egyik feltétele. Záráskor a világítást le kell kapcsolni, de természetesen a pult hűtését folyamatosan fenn kell tartani. A hagyományos buktatható és a modern, teleszkóp segítségével felnyitható üveget is csak addig célszerű nyitva tartani, míg feltétlen szükséges, például árurendezés vagy tisztítás céljából. Csak merevített rendszerű pult tetejére szabad bármit kihelyezni.
A hűtőpultok folyamatosan üzemelő szerkezetek, ezért rendszeres – átlagosan két- vagy háromhavi – megelőző karbantartást igényelnek, aminek eredményeként megbízható működés, hosszabb élettartam és lényegesen ritkább alkatrészcsere várható. Fontos, hogy a karbantartást minden esetben megfelelő képesítésű szakember végezze el.
Időzített áramszünet esetén a termékeket érdemes a pultból a hátsó, hőszigetelésük miatt tovább hidegen maradó hűtőszekrényekbe, hűtőkamrákba vinni, és az áram visszakapcsolásáig ott tárolni.
A hűtőpultok beszerzésénél az egyszeri bekerülési ár mellett a várható üzemeltetési költséget is érdemes figyelembe venni. A modern, energiatakarékos berendezések akár 30 százalékos megtakarítást is eredményezhetnek. A pultba épített hűtőszerkezet a környezetét fűti, ezért az üzlet légkondicionálását is biztosítani kell, így a járulékos költségek nagyobbak, mint a külső hűtésű szerkezeteknél, amiknek viszont a bekerülési áruk magasabb. Érdemes a részletekre is ügyelni, van-e a pulton konnektor, mérlegtartó, vágódeszka, alsó tárolókapacitás, beépített késtároló, az előírásoknak megfelelő áruszakosítást biztosító üveg vagy műanyag elválasztó, a külső védelmet biztosító kosártartó és ütközésvédő.
A legmodernebb berendezések bármilyen formába rendezhetők – például sarokba vagy ívben –, továbbá különféle modulos rendszerekkel, önkiszolgáló hűtött és hűtetlen polcos elemekkel kombinálhatók, külső világítással és a bolt arculatához illeszkedő különböző színes külsővel is rendelhetők.
k. i.

Kapcsolódó cikkeink