A hústermelés visszaesését jósolja a FAO
A következő két évben 1,7%-os visszaesés várható a globális hústermelésben – idézi az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) jelentését az agrarszektor.hu.
A FAO 2020/2021 jelentése alapján az élelmiszerpiacok még több hónapos bizonytalansággal nézhetnek szembe a koronavírus-járványnak köszönhetően. Azonban más ágazatokkal szemben az agrár-élelmiszeripar valószínűleg nagyobb rugalmasságot fog mutatni. A negatív hatást leginkább a legkeresettebb alapanyagok ágazatai (pl. gabonafélék, olajos növények, hús, tejtermékek, hal és cukor) fogják érzékelni, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Az előrejelzés alapján a vizsgált időszakban a teljes hústermelés 1,7%-kal csökken a különböző állatbetegségek, a koronavírus járványhoz kapcsolódó piaci zavarok, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok elhúzódó hatásai miatt. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására – ideértve kialakult szűk logisztikai kapacitásokat, keresleti anomáliákat és a jelentős mennyiségű eladatlan húskészleteket − 2020 januárjától a nemzetközi húsárak 8,6%-kal csökkentek. A nemzetközi húskereskedelem várhatóan mérsékelt – 2019-hez képest jóval lassabb ütemű − növekedést mutat majd, amelyet a Kínába irányuló kereskedelem indokol. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Világpiaci kitekintés: gabonapiaci előrejelzés 2024 október
A FAO (Food and Agriculture Organization) legutóbbi, októberi előrejelzése alapján…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >