A hústermelés visszaesését jósolja a FAO
A következő két évben 1,7%-os visszaesés várható a globális hústermelésben – idézi az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) jelentését az agrarszektor.hu.
A FAO 2020/2021 jelentése alapján az élelmiszerpiacok még több hónapos bizonytalansággal nézhetnek szembe a koronavírus-járványnak köszönhetően. Azonban más ágazatokkal szemben az agrár-élelmiszeripar valószínűleg nagyobb rugalmasságot fog mutatni. A negatív hatást leginkább a legkeresettebb alapanyagok ágazatai (pl. gabonafélék, olajos növények, hús, tejtermékek, hal és cukor) fogják érzékelni, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Az előrejelzés alapján a vizsgált időszakban a teljes hústermelés 1,7%-kal csökken a különböző állatbetegségek, a koronavírus járványhoz kapcsolódó piaci zavarok, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok elhúzódó hatásai miatt. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására – ideértve kialakult szűk logisztikai kapacitásokat, keresleti anomáliákat és a jelentős mennyiségű eladatlan húskészleteket − 2020 januárjától a nemzetközi húsárak 8,6%-kal csökkentek. A nemzetközi húskereskedelem várhatóan mérsékelt – 2019-hez képest jóval lassabb ütemű − növekedést mutat majd, amelyet a Kínába irányuló kereskedelem indokol. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Stratégiai cél, hogy Magyarország a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tartja a belföldi burgonyatermesztés megerősítését,…
Tovább olvasom >Stratégiai cél, hogy hazánk a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium kiemelten fontosnak tartja a hazai burgonyatermesztés megerősítését, a…
Tovább olvasom >A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >További cikkeink
A száj- és körömfájás járványnak lassan vége, de a gazdasági hatásaira megoldást kell találni
Idén márciusban ütötte fel fejét hazánkban a párosujjú patásokat érintő…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >