Hústeszt próbavásárlással: a tételek ötödével akadt probléma
A minap végzett próbavásárlások során 26 tételből öttel volt gond, azaz nem volt megfelelő minőségű – állapította meg az Országos Húsipari Kutatóintézet (OHKI) és a Teszt plussz magazin egy közösen végzett teszt során.
Az év végi ünnepek előtti bevásárláskor ajánlott fokozottan odafigyelni az előrecsomagolt tálcás friss húsokra, derül ki a Teszt plussz magazin tesztjéből. A fogyasztóvédelmi lap munkatársai és az OHKI szakemberei a próbavásárlást követően elvégzett érzékszervi minőségvizsgálat alapján, a nagy áruházláncok kínálatából származó, összesen 26 tétel baromfi-, sertés- és marhahús közül 5-öt találtak nem megfelelő minőségűnek.
Ez azért fontos, mert a fogyasztók gyakran nem járnak el körültekintően a húsvásárlás és a tárolás során, holott karácsony előtt a háziasszonyok jócskán vásárolnak húst. Sokan azt sem tudják pontosan, hogy milyen hőmérséklet van a hűtőszekrényükben, továbbá a termék csomagolásán sem olvassák el figyelmesen az előírt tárolási hőmérsékletet, holott a húsok minőségét csak így tarthatjuk meg. A szakhatósági előírás értelmében az előrecsomagolt friss húsok tárolási hőmérsékletének felső határa sertés- és szarvasmarhahús esetében 7, baromfihúsnál 4, belsőségnél 3, míg darált húsoknál 2 Celsius fok. Ezt a boltokban kötelezően elhelyezett hőmérőkön ellenőrizhetik a vevők.
Az előrecsomagolt tálcás nyers húsok fogyaszthatósági idejét az alkalmazott tartósítási technológia függvényében maguk az előállítók határozzák meg úgy, hogy a minőségnek kifogástalannak kell maradnia a fogyaszthatóság utolsó napjáig. Ez vonatkozik az akciós termékekre is.
Az OKHI szakemberei ezért az érzékszervi vizsgálatot a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági idő utolsó napján végezték el. A kifogásolt húsoknál a jellegzetestől eltérő szag, a nyálkás-nyákos tapintás, valamint a kívánatostól eltérő szín utalt az előrehaladott mikrobiológiai folyamatokra.
A Teszt plussz magazin munkatársai a próbavásárlás alkalmával minden alkalommal ellenőrizték az adott áruházi hűtőbútor hőmérsékletét. Egy kivételtől eltekintve a tárolási hőmérsékleteket a vásárlás időpontjában rendben találták. Két esetben átcímkézett és újrafóliázott termékre bukkantak. Az átcímkézést és az újrafóliázást egyaránt tiltja a jogszabály. Lejárt fogyaszthatósági idejű termékkel a próbavásárlások alkalmával nem találkoztak – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >