A hőhullámok korai szüretet és éjszakai szedést kényszerítenek ki Spanyolországban
A brutális nyári hőmérséklet és a klímaváltozás okozta szárazság miatt néhány spanyol szőlőbirtok, például Bodega Andres Morate Madrid melletti családi vállalkozás is átállt az éjszakai szüretre, hogy elkerüljék a munkát a tikkasztó augusztusi hőségben.
A Bodega Andres Morate szőlőültetvények munkásai fejükre szerelt zseblámpáikkal a sötétben lengnek, és messziről szentjánosbogarakra hasonlítanak, ahogy éjszaka gurulnak kerekes kocsikkal egyik szőlőtőkéről a másikra, és vágják a szőlőfürtöket. A szőlőt általában szeptember közepén szüretelik, de Andres Morate idén augusztus 24-én kezdte meg a szüretet 20 hektáros parcelláján.
A Nature Geoscience című folyóiratban múlt hónapban közzétett tanulmánya szerint az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárása van. Spanyolországban ezen a nyáron három szokatlanul hosszú hőhullámot szenvedett el, amelyek pusztító erdőtüzeket szítottak.
Bár a szőlő bőségesen termett, a száraz hőség miatt kevésbé lett lédús, mondta Morate. Az éjszakai munka, napnyugtától hajnali 2-3 óráig, nemcsak a szüretelők, hanem a szőlő számára is előnyös, mielőtt a szőlőből bort préselnek – mondta. Minél hűvösebbek, amikor a borászatba érnek, annál jobban koncentrálódik az aromájuk és az ízük.
Kapcsolódó cikkeink
Robotizációba és az AI-ba fektet a spanyol Alcampo
A spanyol Alcampo áruházlánc 19,4 millió eurót költött egy teljesen…
Tovább olvasom >Megnőhet jövőre az olívaolaj-kínálat Európában
Jelentősen megnőhet az olívaolaj-kínálat Európában a következő évben, miután a…
Tovább olvasom >Soha nem látott népszerűségnek örvendenek a saját márkák
A pandémia után előállt gazdasági kihívások a már korábban is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >