A hőhullámok korai szüretet és éjszakai szedést kényszerítenek ki Spanyolországban
A brutális nyári hőmérséklet és a klímaváltozás okozta szárazság miatt néhány spanyol szőlőbirtok, például Bodega Andres Morate Madrid melletti családi vállalkozás is átállt az éjszakai szüretre, hogy elkerüljék a munkát a tikkasztó augusztusi hőségben.

A hőség miatt éjszaka és fejlámpával szüretelve készül az újbor Spanyolhonban
A Bodega Andres Morate szőlőültetvények munkásai fejükre szerelt zseblámpáikkal a sötétben lengnek, és messziről szentjánosbogarakra hasonlítanak, ahogy éjszaka gurulnak kerekes kocsikkal egyik szőlőtőkéről a másikra, és vágják a szőlőfürtöket. A szőlőt általában szeptember közepén szüretelik, de Andres Morate idén augusztus 24-én kezdte meg a szüretet 20 hektáros parcelláján.
A Nature Geoscience című folyóiratban múlt hónapban közzétett tanulmánya szerint az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárása van. Spanyolországban ezen a nyáron három szokatlanul hosszú hőhullámot szenvedett el, amelyek pusztító erdőtüzeket szítottak.
Bár a szőlő bőségesen termett, a száraz hőség miatt kevésbé lett lédús, mondta Morate. Az éjszakai munka, napnyugtától hajnali 2-3 óráig, nemcsak a szüretelők, hanem a szőlő számára is előnyös, mielőtt a szőlőből bort préselnek – mondta. Minél hűvösebbek, amikor a borászatba érnek, annál jobban koncentrálódik az aromájuk és az ízük.
Kapcsolódó cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Megnyitotta ezredik üzletét a spanyol Consum
Mérföldkőhöz érkezett Spanyolország egyik legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi szövetkezete, a Consum: a…
Tovább olvasom >Rekordmélyre zuhant az innováció a spanyol FMCG-piacon
Spanyolországban 15 év alatt 48%-kal esett vissza az új termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >A Lidl a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt támogatja
A Lidl Magyarország immár hat éve segíti a Heim Pál…
Tovább olvasom >Helyi gyártókkal lépne az uniós piacra a Temu
Egyre nagyobb hullámokat vet a Temu térnyerése Európában – most…
Tovább olvasom >