A hőhullámok korai szüretet és éjszakai szedést kényszerítenek ki Spanyolországban
A brutális nyári hőmérséklet és a klímaváltozás okozta szárazság miatt néhány spanyol szőlőbirtok, például Bodega Andres Morate Madrid melletti családi vállalkozás is átállt az éjszakai szüretre, hogy elkerüljék a munkát a tikkasztó augusztusi hőségben.

A hőség miatt éjszaka és fejlámpával szüretelve készül az újbor Spanyolhonban
A Bodega Andres Morate szőlőültetvények munkásai fejükre szerelt zseblámpáikkal a sötétben lengnek, és messziről szentjánosbogarakra hasonlítanak, ahogy éjszaka gurulnak kerekes kocsikkal egyik szőlőtőkéről a másikra, és vágják a szőlőfürtöket. A szőlőt általában szeptember közepén szüretelik, de Andres Morate idén augusztus 24-én kezdte meg a szüretet 20 hektáros parcelláján.
A Nature Geoscience című folyóiratban múlt hónapban közzétett tanulmánya szerint az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárása van. Spanyolországban ezen a nyáron három szokatlanul hosszú hőhullámot szenvedett el, amelyek pusztító erdőtüzeket szítottak.
Bár a szőlő bőségesen termett, a száraz hőség miatt kevésbé lett lédús, mondta Morate. Az éjszakai munka, napnyugtától hajnali 2-3 óráig, nemcsak a szüretelők, hanem a szőlő számára is előnyös, mielőtt a szőlőből bort préselnek – mondta. Minél hűvösebbek, amikor a borászatba érnek, annál jobban koncentrálódik az aromájuk és az ízük.
Kapcsolódó cikkeink
Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szerdán megkezdődött az…
Tovább olvasom >Öt év alatt 60%-os növekedést ért el az Aldi Spanyolországban
Az Aldi Nord az elmúlt öt év leggyorsabban növekvő élelmiszerláncává…
Tovább olvasom >Ingyen borért keres önkénteseket egy nagyszabású spanyol kutatás
A Navarrai Egyetem kutatói Spanyolországban elindították a világ eddigi legnagyobb,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Félidei dinnyekörkép: nehéz szezon, piacromboló akciók, elkeseredett termelők
A hazai dinnyeszezon egy-két hét csúszással indult a szokatlanul hűvös…
Tovább olvasom >Nyitott portákkal várják a vásárlókat a kistermelők
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Megnyitotta első kizárólag non-food üzletét a Lidl Németországban
A németországi Lotstettenben nyitotta meg első, kizárólag nem-élelmiszer termékeket kínáló…
Tovább olvasom >