A hőhullámok korai szüretet és éjszakai szedést kényszerítenek ki Spanyolországban
A brutális nyári hőmérséklet és a klímaváltozás okozta szárazság miatt néhány spanyol szőlőbirtok, például Bodega Andres Morate Madrid melletti családi vállalkozás is átállt az éjszakai szüretre, hogy elkerüljék a munkát a tikkasztó augusztusi hőségben.

A hőség miatt éjszaka és fejlámpával szüretelve készül az újbor Spanyolhonban
A Bodega Andres Morate szőlőültetvények munkásai fejükre szerelt zseblámpáikkal a sötétben lengnek, és messziről szentjánosbogarakra hasonlítanak, ahogy éjszaka gurulnak kerekes kocsikkal egyik szőlőtőkéről a másikra, és vágják a szőlőfürtöket. A szőlőt általában szeptember közepén szüretelik, de Andres Morate idén augusztus 24-én kezdte meg a szüretet 20 hektáros parcelláján.
A Nature Geoscience című folyóiratban múlt hónapban közzétett tanulmánya szerint az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárása van. Spanyolországban ezen a nyáron három szokatlanul hosszú hőhullámot szenvedett el, amelyek pusztító erdőtüzeket szítottak.
Bár a szőlő bőségesen termett, a száraz hőség miatt kevésbé lett lédús, mondta Morate. Az éjszakai munka, napnyugtától hajnali 2-3 óráig, nemcsak a szüretelők, hanem a szőlő számára is előnyös, mielőtt a szőlőből bort préselnek – mondta. Minél hűvösebbek, amikor a borászatba érnek, annál jobban koncentrálódik az aromájuk és az ízük.
Kapcsolódó cikkeink
A spanyol fogyasztók szerint javult a saját márkák minősége
Egy friss tanulmány szerint tízből nyolc spanyol fogyasztó úgy látja,…
Tovább olvasom >Bővítette spanyolországi gyárát a Kraft Heinz
Befejezte a Kraft Heinz spanyolországi, La Rioja tartományban található Alfaro…
Tovább olvasom >15 millió eurót invesztál spanyol kávégyárába a Nestlé
15 millió eurós beruházást jelentett be spanyolországi Girona gyárában a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >