A hőhullámok korai szüretet és éjszakai szedést kényszerítenek ki Spanyolországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 31. 11:39

A brutális nyári hőmérséklet és a klímaváltozás okozta szárazság miatt néhány spanyol szőlőbirtok, például Bodega Andres Morate Madrid melletti családi vállalkozás is átállt az éjszakai szüretre, hogy elkerüljék a munkát a tikkasztó augusztusi hőségben.

A hőség miatt éjszaka és fejlámpával szüretelve készül az újbor Spanyolhonban

A Bodega Andres Morate szőlőültetvények munkásai fejükre szerelt zseblámpáikkal a sötétben lengnek, és messziről szentjánosbogarakra hasonlítanak, ahogy éjszaka gurulnak kerekes kocsikkal egyik szőlőtőkéről a másikra, és vágják a szőlőfürtöket. A szőlőt általában szeptember közepén szüretelik, de Andres Morate idén augusztus 24-én kezdte meg a szüretet 20 hektáros parcelláján.

A Nature Geoscience című folyóiratban múlt hónapban közzétett tanulmánya szerint az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárása van. Spanyolországban ezen a nyáron három szokatlanul hosszú hőhullámot szenvedett el, amelyek pusztító erdőtüzeket szítottak.

Bár a szőlő bőségesen termett, a száraz hőség miatt kevésbé lett lédús, mondta Morate. Az éjszakai munka, napnyugtától hajnali 2-3 óráig, nemcsak a szüretelők, hanem a szőlő számára is előnyös, mielőtt a szőlőből bort préselnek – mondta. Minél hűvösebbek, amikor a borászatba érnek, annál jobban koncentrálódik az aromájuk és az ízük.

Checkout

Kapcsolódó cikkeink