A helyi termékek állnak az idei OMÉK középpontjában
Az idei év a helyi termék éve az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) is, ami sok újdonságot jelent, egyebek mellett első alkalommal nagykövete is lesz a szeptember 23. és 27. közötti rendezvénynek, Horváth Tihamér zalai gazdálkodó személyében.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a rendezvény évről évre fejlődött, mára újra elfoglalhatta vezető helyét a szakkiállítások sorában. A legutóbbin, 2013-ban mintegy 750 kiállító mutatkozott be 45 ezer négyzetméternyi területen. Idén 800-900 kiállítóra és mintegy 100 ezer látogatóra számítanak.
Szavai szerint az OMÉK átfogó képet nyújt az agráriumról: a különböző kiállítók segítségével termőföldtől az asztalig bemutatja a termékek életútját, hiszen a mezőgazdasági gépektől, a haszonállatokon, terményeken és alapanyagokon át a késztermékekig mindent megtalálhatnak az érdeklődők.
Tájékoztatott arról, hogy a helyi termék éve program révén megjelenő újdonságok egyike, hogy a 9 turisztikai régió bemutatásával igyekeznek közelebb hozni a vidéket a városi emberekhez, középpontba állítva a helyi termékeket.
Az OMÉK-ra az ország minden részéből, és a határon túlról is érkeznek kiállítók, hogy elhozzák a tájegységükre jellemző ízeket, hagyományokat, termékeket. Idén – a mezőgazdasági és az élelmiszeripari nagy cégek, feldolgozók mellett – minden eddiginél nagyobb számban várnak helyi termelőket, családi gazdálkodókat, az agrárium kis-és középvállalkozóit – jelezte.
Kitért arra, hogy felmérések szerint a magyar vásárlók számára fontos, hogy megbízható termelőtől ellenőrzött, minőségi, hazai terméket vásárolhassanak. A tárca számos jogszabály-módosítással könnyítette a kistermelői tevékenység végzését és a helyi termelői piacok létrehozását, ennek köszönhetően a termelői piacok száma mára meghaladja a 210-et.
Horváth Tihamér az MTI-nek azt emelte ki: a vásár egyik fő feladata a helyi termékek népszerűsítése. A helyi termékek fontos szerepet töltenek be az ország élelmiszerellátásában, és hozzájárulnak a turizmus sikeréhez is – mondta. A helyben termelt élelmiszerekkel bizalom alakul ki a fogyasztó és a termelő között, ami jót tesz az üzletmenetnek – tette hozzá.
Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a 77. OMÉK szeptember 23. és 27. között a hagyományokhoz híven a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban lesz, eddig már több mint 400 kiállító jelezte a részvételét.
A kiállításon minden eddiginél több, 35 szakmai konferenciát tartanak az öt nap alatt, a hagyományoknak megfelelően lesz mezőgazdasági gépkiállítás, élő állat bemutató, számos színes program mellett az OMÉK Kerten pedig a magyar dísznövény ágazat mutatkozik be. A belépőket a két évvel ezelőtti árakon értékesítik, az iskolás csoportok ingyen látogathatják az OMÉK-ot – ismertette. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >Csatlakozik a Bonafarm Csoporthoz Szautner Péter
A Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyetteseként és csoport stratégiai igazgatóként folytatja pályafutását…
Tovább olvasom >A Lidl és az Agrárminisztérium bejelentette: indul a hazai dinnyeszezon
Megérkezett az első, magyar beszállítóktól származó görögdinnye szállítmány a Lidl…
Tovább olvasom >