A hazai sütőipar harmada van külföldi tulajdonban
Becslések szerint 3-400 albán és három tucat horvát pékség működik Magyarországon és további 150-en jelezték, hogy üzletet nyitnak – derül ki a szerdai Népszavából. Jelenleg a hazai sütőipar egyharmada lehet külföldi tulajdonban.
A lap Werli Józsefre, a Magyar Pékszövetség szakmai titkárára hivatkozva azt írja: a nagy láncok csaknem mindegyike saját sütődét üzemeltet és többnyire önköltségi áron kínálja a kenyeret. Ez a beszállítóknak és a többi piaci szereplőnek kemény versenyt jelent, a fogyasztók viszont jól járnak és a lisztár csökkenése miatt a kenyér árának emelésére sem kell számítani.
A 2008-ban nyilvántartott 1300 pékségből mára 1100 maradt, évente 30-50 főleg kis sütöde zár be. Az ágazatban az átlagprofit nem haladja meg az 1-1,5 százalékot. A szövetség a gázolaj árának bizonyos mértékű visszatérítését tartja elképzelhetőnek és igényt tartana az 5 százalékos áfakörre – olvasható a cikkben. (MTI, vallalkozoinegyed.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
OKSZ: Átlátszó szőnyeg alá söpri az inflációt az árrésstop
A lakosság háromnegyede szerint emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és ebben…
Tovább olvasom >Dübörög a dinnyeszezon, elindult a kampány
Idén is elindult a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének, a hazai…
Tovább olvasom >Újabb 2 milliárd dollárt fektet a Mars az amerikai gyártás bővítésébe 2026-ig
Az édesség- és snackóriás Mars 2026 végéig további 2 milliárd…
Tovább olvasom >