A hazai sütőipar harmada van külföldi tulajdonban
Becslések szerint 3-400 albán és három tucat horvát pékség működik Magyarországon és további 150-en jelezték, hogy üzletet nyitnak – derül ki a szerdai Népszavából. Jelenleg a hazai sütőipar egyharmada lehet külföldi tulajdonban.
A lap Werli Józsefre, a Magyar Pékszövetség szakmai titkárára hivatkozva azt írja: a nagy láncok csaknem mindegyike saját sütődét üzemeltet és többnyire önköltségi áron kínálja a kenyeret. Ez a beszállítóknak és a többi piaci szereplőnek kemény versenyt jelent, a fogyasztók viszont jól járnak és a lisztár csökkenése miatt a kenyér árának emelésére sem kell számítani.
A 2008-ban nyilvántartott 1300 pékségből mára 1100 maradt, évente 30-50 főleg kis sütöde zár be. Az ágazatban az átlagprofit nem haladja meg az 1-1,5 százalékot. A szövetség a gázolaj árának bizonyos mértékű visszatérítését tartja elképzelhetőnek és igényt tartana az 5 százalékos áfakörre – olvasható a cikkben. (MTI, vallalkozoinegyed.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Euró vagy forint? Melyiket válasszuk külföldi kártyás vásárlásnál?
Ha külföldre indulunk nyaralni, érdemes felkészülni egy olyan buktatóra a…
Tovább olvasom >Már 1500 milliárd forint értékben hirdettünk pályázatot az agrárium fejlesztésére
A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében már 46 pályázati felhívást…
Tovább olvasom >Ugrásszerűen nő az alternatívfehérje-szabadalmak száma
A Good Food Institute a maga nemében első és egyedülálló…
Tovább olvasom >