A harmadiknál már felesleges a vita!
Május végén mutatták be a sajtónak a 2010-es Alexandra Étteremkalauzt, amely valós és vélt hibái ellenére a hazai gasztronómia leghitelesebb átfogó értékelő kiadványa.A – szándék szerint – névtelenül látogató tesztelők a GaultMillau rendszere szerint pontozzák az éttermeket, a tesztelés legfőbb szempontja a konyha teljesítménye.
Indulásakor sokan nem hittek a kalauzban, ahogy a sajtótájékoztatót moderáló Bíró Lajos vitriolos humorral meg is jegyezte: lát néhány mosolygó arcot a vendégek között, akik két éve még messzire kívánták Molnár B. Tamást a kiadványával együtt.
Az idei könyvbemutató viszont már igazi ünnepnek bizonyult. A megszólalók is kiemelték a legörömtelibb tényt: tavaly óta is érzékelhetően fejlődött vendéglátásunk színvonala – ezt mondják a szakemberek, ezt mondják a számok. 2010-ben már 44 étterem kapott 11 pont felett a lehetséges 20-ból, 12 étterem ért el 13 pontot vagy annál jobb eredményt (összehasonlításul: 19-20 pont jelenti a 3 Michelin-csillagot). n
Molnár B. Tamást lehet szeretni vagy nem szeretni, de egy dolgot biztosan nem lehet tőle elvitatni: az ő nevéhez kötődő Étteremkalauz ma már nem csak a szakma munkájának fokmérője, de komoly motiváló erő is annak fejlődésében.
Az MGE alapítója bevezetőjében „az első független” kitétellel szubjektíven és sommásan intézi el a korábbi ranglistákat, és ami fájóbb, nagyvonalú általánosítással értékeli automatikusan alul a stáb által nem tesztelt éttermeket. Viszont üdvözöljük az értékelés rendszerében „ígért” változásokat: a kiadvány ezután már nem akar a Michelin-kalauznál is szigorúbb lenni, készítői a kiválóan teljesítő konyhák szaporodása miatt a felsőkategória pontozásakor figyelembe vesznek olyan tényezőket is, mint az éttermi szerviz, a borlap és a bor-étel tanácsadás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >