A haltermelésben is szükség lehet vendégmunkásokra a hazai munkaerő hiánya miatt
A halászati ágazatban évek óta megfigyelhető kihívások ellenére 2024 ígéretes lehetőségeket rejteget. A kedvező takarmányárak és az ideális vízszintek reményt keltő kilátásokat festenek az iparág jövőjére, ám továbbra is megmaradnak a korábbi nehézségek. Az alacsony támogatottság és elmaradt fejlesztések mellett a munkaerőhiány és a csökkenő fogyasztás jelentik a legnagyobb kihívást.

(Fotó: Pixabay)
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője szerint az idei év stabil alapokon nyugszik a haltermelés tekintetében. A takarmányárak kedvező szinten mozognak, a tavakban pedig megfelelő vízszinteket regisztrálnak. Ez egyértelműen kedvező körülményeket teremt a termelés számára, különösen figyelembe véve az optimális vízmennyiséget még a meleg nyár beköszöntése esetén is – írja az Agrárszektor.
Azonban a munkaerőhiány továbbra is súlyos problémákat vet fel az iparágban
A fizikai munkások száma folyamatosan csökken az egész mezőgazdaságban, így a haltermelésben is. A szóvivő elárulta, hogy több száz hektáros tógazdaságoknak nehézséget okoz a minimális létszám biztosítása, és már a vendégmunkások alkalmazása is felmerült megoldásként. Bár ez eddig nem volt jellemző a halászati szektorra, a külföldi munkaerő toborzása látszólag egy megoldás lehet a szakemberhiányra. Más mezőgazdasági ágazatok tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy az indiai és fülöp-szigeteki dolgozók hatékonyan helyt tudnak állni, és ezért várhatóan a haltermelésben is elterjedhet a vendégmunkások foglalkoztatása.
Az ágazat másik fő kihívása a keresletcsökkenés
Bár a tavalyi év kedvezőbb takarmányárakat hozott, és emiatt plusz termelés volt tapasztalható, a kereslet mégis csökkent. A fogyasztáscsökkenés általános tendenciaként mutatkozott meg, ami a halászati szektorban is nyomot hagyott, különösen a karácsonyi időszakban. Ez a fogyasztáscsökkenés, amely részben az alacsonyabb reálbérek miatt is bekövetkezett, egyúttal az ágazat piaci helyzetét is befolyásolja. Az export is stagnál, hiszen más országokban is nőtt a haltermelés, és a cseh konkurencia továbbra is jelen van a piacon kedvező árakkal.
Az árak stagnálása és az emelkedő költségek is csökkentik az ágazat nyereségét
Míg a takarmányárak alacsonyak maradnak, más költségek jelentős emelkedését tapasztalják, különösen a szállítási költségek tekintetében. A hal élőszállításának specifikumai miatt, ami nagy mennyiségű vízet igényel, a szállítás költséges és hatékonysága is alacsony.
A fejlesztésekre való igény a halászati ágazatban egyre nő
Bár az elmúlt években történtek előrelépések ezen a téren, még mindig szükség van további beruházásokra a hatékonyság növelése érdekében. A generációváltás hiánya is jelentős problémát jelent az ágazatban, és a fiatalok vonzása és megtartása is kulcsfontosságú a jövő szempontjából.
Agrárszektor
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 30 ezren dolgoznak az idei Nyári Diákmunka Programban
A kormány idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a fiatalok…
Tovább olvasom >Harmadára csökkent a hazai nektarin- és őszibaracktermés
Az Europêch’ előrevetítése szerint az Európai Unió négy vezető őszibarack-…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: új lehetőségekkel segíti a kormány a szőlészet-borászati ágazatot
Bővülő lehetőségekkel segíti az Agrárminisztérium (AM) a szőlészet-borászati ágazatot, például…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity felmérés: A befektetők dacolnak az általános bizonytalansággal
A globális rendszerek átrendeződésével a befektetőknek olyan környezetben kell eligazodniuk,…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >