A gyümölcstermelők még nem nyugodhatnak meg teljesen
Április második felére befejeződött a gyümölcsfák virágzása Magyarországon, jelezve, hogy a természet jelentősen előrébb tart az előző évekhez képest. Az enyhe tél következtében a vegetáció korábban kezdődött, ami körülbelül három héttel előzte meg a tavalyi ütemet, és mintegy négy héttel volt gyorsabb, mint az elmúlt tíz év átlagában. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak elmondta, hogy bár az ültetvények eddig átvészelték a nagy tavaszi hidegeket, még mindig van 2-3 hét a fagyveszélyes időszakból, ami március elejétől május közepéig tart.
Az eddig tapasztalt fagyhullámok, amelyek március 19-21-e és 25-26-a között jelentkeztek, csak lokális károkat okoztak, főként a kajsziban és az őszibarackban. Országos viszonylatban azonban a fagykárok mértéke nem volt jelentős, és a legtöbb gyümölcsfaj megúszta a fagyos időszakot. A hűvös időjárás azonban még okozhat problémákat, különösen a terméskötődés szakaszában, amikor a gyümölcsök mérete a későbbi szüretkor visszaüthet.
A közelmúltban tapasztalt hűvös időjárás ugyanakkor csapadékot is hozott, ami üdvözlendő a korábban aszályos körülmények után. Az elmúlt két hónap szárazsága miatt a talaj felső 20 centimétere jelentősen kiszáradt, így a friss csapadék segített enyhíteni az aszályt. Azonban a hűvös időjárásnak hosszabb távon is lehetnek következményei a gyümölcsméretre és a terméshozamra.
Az április végi hideg időjárás várhatóan napközben 13-15 Celsius-fokos, éjszaka pedig 3-5 Celsius-fokos hőmérsékletet hoz, ami kedvezőtlen lehet a gyümölcsfák számára. Az elmúlt hetekben a meleg és napos időjárás kedvezett a méhek és más beporzó rovarok tevékenységének, ami jó megporzást és termékenyülést eredményezett. A következő hetekben a gazdák és a szakemberek továbbra is figyelni fogják a hőmérsékletet és a fagyveszélyt, hogy minimalizálják a károkat és biztosítsák a sikeres terméshozamot.
Kapcsolódó cikkeink
Soha nem látott válságban a magyar meggy: luxuscikké válhat a gyümölcs
Történelmi mélypontra került a magyar gyümölcspiac, különösen a meggyágazat, amelyet…
Tovább olvasom >Tíz év alatt megduplázódott az eper ára
Míg 2015-ben még 3,94 eurót kellett fizetni egy kilogramm hazai…
Tovább olvasom >Terméskatasztrófa fenyegeti a kajszibarackot – eltűnhet a hazai barackfőzés hagyománya?
A 2025-ös kajszibarackszezon már a rajt előtt megbicsaklott: a FruitVeB…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >Csatlakozik a Bonafarm Csoporthoz Szautner Péter
A Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyetteseként és csoport stratégiai igazgatóként folytatja pályafutását…
Tovább olvasom >