A gyümölcsszörpök számára is megnyílt az út a KMÉ-védjegy felé
Mostantól a kiváló minőségű gyümölcsszörpök is esélyessé váltak a KMÉ-védjegy elnyerésére. A pályázóknak az alapanyagra és egyéb felhasználható összetevőkre, valamint a késztermékre nézve egyaránt szigorú követelményeknek kell megfelelniük, hogy termékük megérdemelten viselhesse a KMÉ tanúsítványt.
A KMÉ-védjegyre és a KMÉ arany fokozatára olyan szűrt, vagy rostos gyümölcsszörp elnevezésű termékkel lehet pályázni, amelynek előállítási körülményei megfelelnek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv követelményeinek. A gyümölcsszörp jellemzően direkt préseléssel előállított gyümölcsléből készíthető, azonban a sűrített gyümölcslé/gyümölcsvelő felhasználása sem kizárt.
Előállításához csak természetes aromákat és aromakivonatokat, valamint természetes színezőanyagokat lehet felhasználni
Tartósítása pedig kizárólag hőkezeléssel történhet. Fontos elvárás, hogy a késztermék gyümölcstartalma szűrt gyümölcsszörp esetében legalább 50 %, citrus gyümölcsszörp és rostos termék esetében legalább 35% legyen. A termék csakis üveg csomagolóanyagba tölthető. A címkén feltüntetett megnevezésében a szűrt vagy rostos kifejezésen kívül az alapanyagra utaló kijelentéseknek (direkt préselésű, sűrítményből készült) is szerepelniük kell.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Gluténmentes kedvencünk is versenybe száll a KMÉ-védjegyért
A gluténmentes életet is átitatja a kiválóság, hiszen rizzsel és…
Tovább olvasom >Irány a KMÉ-védjegyes gyorsfagyasztott zöldbab!
Ha már elég a húsos fogásokból, néha jó dolog előkapni…
Tovább olvasom >Szívügyünk a rövid ellátási lánc
2023 novemberében Békéscsabán a helyi termékek értékesítéséről tudhattak meg hasznos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >