A gyümölcsszörpök számára is megnyílt az út a KMÉ-védjegy felé

Szerző: STA Dátum: 2023. 06. 13. 10:00

Mostantól a kiváló minőségű gyümölcsszörpök is esélyessé váltak a KMÉ-védjegy elnyerésére. A pályázóknak az alapanyagra és egyéb felhasználható összetevőkre, valamint a késztermékre nézve egyaránt szigorú követelményeknek kell megfelelniük, hogy termékük megérdemelten viselhesse a KMÉ tanúsítványt.

(Fotó: PIxabay)

A KMÉ-védjegyre és a KMÉ arany fokozatára olyan szűrt, vagy rostos gyümölcsszörp elnevezésű termékkel lehet pályázni, amelynek előállítási körülményei megfelelnek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv követelményeinek. A gyümölcsszörp jellemzően direkt préseléssel előállított gyümölcsléből készíthető, azonban a sűrített gyümölcslé/gyümölcsvelő felhasználása sem kizárt.

Előállításához csak természetes aromákat és aromakivonatokat, valamint természetes színezőanyagokat lehet felhasználni

Tartósítása pedig kizárólag hőkezeléssel történhet. Fontos elvárás, hogy a késztermék gyümölcstartalma szűrt gyümölcsszörp esetében legalább 50 %, citrus gyümölcsszörp és rostos termék esetében legalább 35% legyen. A termék csakis üveg csomagolóanyagba tölthető. A címkén feltüntetett megnevezésében a szűrt vagy rostos kifejezésen kívül az alapanyagra utaló kijelentéseknek (direkt préselésű, sűrítményből készült) is szerepelniük kell.

KMÉ

Kapcsolódó cikkeink