A gyümölcslé illata
Tudósok megpróbálták meghatározni, hogy milyen szagösszetevőknek köszönhetjük a frissen facsart gyümölcslevek vonzó illatát. A kutatók 40 különböző aromát különítettek el, amelyeknek egy részét a tesztben résztvevők érdekes módon kellemetlennek találták. Az egyes összetevőket még benzinhez, rohadó fűhöz, sőt, lábszaghoz is hasonlították. Elegyük azonban kiadja azt a finom aromát, amely miatt olyan sokan fogyasztják örömmel a frissen facsart gyümölcsök levét. Olyan ez, mind Marilyn Monroe volt: állítólag külön-külön a testrészei nem voltak igazán szépek, de az egész nő…
A nem frissen felszolgált, hanem későbbi felhasználásra elszállított gyümölcslevek sokat veszítenek aromáikból, amelyeket aztán a gyártó cégek külön aroma-csomagok segítségével pótolnak ki. A kísérletezők azt is vizsgálják, melyik az a legkisebb mennyiség egy-egy aromából, amelyet a kísérleti alany már észlelni képes. Ez azért is fontos, mert a megfelelő arányt kell eltalálni, ha túl sok kerül az italba egy-egy összetevőből, az összhatás kedvezőtlen is lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
NGM: szárnyal a turizmus, novemberben 17 százalékkal bővült a vendégforgalom
Újabb csúcsokat döntött a hazai turizmus 2024 novemberében: a vendégek…
Tovább olvasom >Szallas.hu: szilveszterkor Eger, Szeged és Pécs a legkeresettebb a belföldi utazók körében
Szilveszterkor a belföldi utazók körében Eger, Szeged és Pécs a…
Tovább olvasom >A Samsung AI Hybrid Cooling technológiával rendelkező hűtőszekrényeket mutat be a CES 2025 kiállításon
A Samsung a CES® 2025 kiállításon mutatja be legújabb, AI…
Tovább olvasom >