A gyümölcslé illata
Tudósok megpróbálták meghatározni, hogy milyen szagösszetevőknek köszönhetjük a frissen facsart gyümölcslevek vonzó illatát. A kutatók 40 különböző aromát különítettek el, amelyeknek egy részét a tesztben résztvevők érdekes módon kellemetlennek találták. Az egyes összetevőket még benzinhez, rohadó fűhöz, sőt, lábszaghoz is hasonlították. Elegyük azonban kiadja azt a finom aromát, amely miatt olyan sokan fogyasztják örömmel a frissen facsart gyümölcsök levét. Olyan ez, mind Marilyn Monroe volt: állítólag külön-külön a testrészei nem voltak igazán szépek, de az egész nő…
A nem frissen felszolgált, hanem későbbi felhasználásra elszállított gyümölcslevek sokat veszítenek aromáikból, amelyeket aztán a gyártó cégek külön aroma-csomagok segítségével pótolnak ki. A kísérletezők azt is vizsgálják, melyik az a legkisebb mennyiség egy-egy aromából, amelyet a kísérleti alany már észlelni képes. Ez azért is fontos, mert a megfelelő arányt kell eltalálni, ha túl sok kerül az italba egy-egy összetevőből, az összhatás kedvezőtlen is lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szallas.hu: a hétvégén a nemzeti ünnep eseményei mellett Eger, Budapest és Gyula a legkeresettebb úti cél
A március 15-ei nemzeti ünnep eseményei mellett népszerű program lesz…
Tovább olvasom >Száraz whiskyhűtés – A nap videója
Látványos whiskys pohárkészlet: fagyasztóban is hűthető, megmunkált alumínium alátéten kézzel…
Tovább olvasom >Soha nem tudod meg, miért zárják be a kínai éttermeket – A nap képe
A bezárt étterem feliratának fotóját a Facebookon találtuk, a képet…
Tovább olvasom >