A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot
A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést csütörtökön írták alá Gyulán.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Az ünnepségen Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte: a Gyulai Húskombinát megmentése, folyamatos üzemeltetési feltételeinek megteremtése azt bizonyítja, hogy az állam is lehet gondos és jó tulajdonos. A siker a kormány, a helyi parlamenti képviselők, a városvezetők, a gyulai húsipari szakma és a helyi lakosság összefogásának köszönhető – hangoztatta.
Kovács József fideszes parlamenti képviselő méltatta a kormányzati támogatást és a kitartó együttműködést a gyulaiakkal a hungarikumot gyártó húsipari tradíciók megőrzéséért.
Varga Jenő felszámolóbiztos elmondta: a felszámolás alatt a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. fő célja a munkahelyek megőrzése, a magyar sertésfeldolgozás és -termékelőállítás hírének megőrzése volt Gyulán és a térségben. Gyula az első példája annak, hogyan lehet reorganizációs típusú felszámolással eredményt felmutatni – mondta.
Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester az adásvételről elmondta: a százszázalékos önkormányzati tulajdonú Gyulahús 850 millió forintért, tehermentesen, tulajdoni korlátozások nélkül vásárolta meg a húskombinát teljes vagyonát. A vagyon az önkormányzaté, amit a Gyulahúsnak bérbe ad.
Az üzem jelenleg 70 százalékos kapacitással működik, és 270 főt foglalkoztat. Ennyi munkahelyet sikerült megőrizni – emelte ki a polgármester. Az önkormányzat a húsüzemet hosszú távon kívánja üzemeltetni – tette hozzá.
Az idén az üzleti tervek szerint alakul a termelés, éves szinten ötmilliárd forint árbevétel várható minimális eredmény mellett. A társaság új hazai és exportpiacokon is megjelent. Itthon a mintamenza program résztvevője új termékekkel, a külpiacon pedig Angliába, Oroszországba, a FÁK-államokba, Csehországba és Szlovákiába szállít döntően kolbászféléket – mondta el Daka Zsolt, a Gyulahús ügyvezetője az MTI-nek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A vásárlókkal együtt segít a Lidl
A Lidl Magyarország a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő kampányához csatlakozott,…
Tovább olvasom >A brazil nap íze minden kortyban: új Single Origin kávét vezet be az OMV
Új taggal bővült az OMV kávékínálata: a VIVA Single Origin…
Tovább olvasom >