A Gyulahús új húsüzem és vágóhíd építésével növelné versenyképességét
A Gyulahús új üzem és vágóhíd építésével, EU-források segítségével kívánja növelni versenyképességét, a 10 milliárd forintot meghaladó összköltségű fejlesztésről szóló döntés-előkészítő tanulmányterv a tulajdonos gyulai önkormányzat megbízásából már elkészült – tájékoztatta a Gyulahús Kft. ügyvezetője az MTI-t.
Daka Zsolt elmondta: a Kétegyházi úti telephelyen zöldmezős beruházásban építenének egy korszerű húskészítmény üzemet, környezetbarát, költségtakarékos technológiával. Az üzem alapterülete és kapacitása alkalmas lesz valamennyi gyulai termék gyártására, így a belvárosban működő szárazkolbász-üzemet is ide telepítik. Hozzátette: a fejlesztési stratégia kiemelt eleme egy új vágóhíd a Kétegyházi úton.
A Békés Megyei Önkormányzat sertésstratégiáról szóló terve elkészült, a vágósertés termelés felfutásától függ a beruházás ütemezése. Az új vágóhíd a tervek szerint évente egy műszakban egymillió darab sertés fogadására lesz alkalmas – mondta az ügyvezető.
A Gyulahús 2013. február első napjaiban indította el a termelést, miután az önkormányzat megvásárolta a felszámolás alatt álló hajdani Gyulai Húskombinát vagyontárgyait és eszközeit a felszámoló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.
A húsfeldolgozó a 2014. évet nyereségesen zárta, az árbevétel 4,6 milliárd forint volt, a mérleg szerinti nyereség várhatóan 45-46 millió forint lesz – mondta az ügyvezető.
A vállalat az orosz embargó életbelépése, 2014. augusztus 7. óta az orosz piacra nem tud exportálni, ahonnan korábban jelentős megrendeléseik voltak. A belföldi értékesítés szerény növelésével és az európai export piacok bővítésével sikerült kompenzálniuk az orosz piaci bevételek kiesését.
A társaság árbevételének húsz százaléka származik exportból, angol, szlovák, cseh, román és svéd megrendelések teljesítéséből. A Gyulahús tavaly mintegy 4,5 ezer tonna szárazkolbászt és húsipari terméket állított elő.
A vállalatnál jelenleg 280 ember dolgozik.
A 2015-ös évi üzleti tervekről Daka Zsolt kifejtette: a fő cél némi növekedés mellett a jelenlegi piaci pozíciók megőrzése. A Gyulahúsnál folytatódnak a tavalyi évben elindított üzemi szintű műszaki és technológiai fejlesztések. Terveik között szerepel modern gépek vásárlása az alapanyag-előkészítéshez, valamint új csomagolástechnikai eszközök beszerzése. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
GKI: A kormány által támogatott nagyberuházások szétverik a helyi munkaerőpiacot
A magyar kormány az ország újraiparosításának részeként az elmúlt években…
Tovább olvasom >4000 milliárd forintnyi új beruházás érkezik hazánkba
A tavalyi a magyarországi gazdaságtörténet második legeredményesebb éve volt a…
Tovább olvasom >Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mészáros Csoport újabb lépése a baromfi-iparban: teljes irányítás a Gallicoop felett
Január 27-én egy érdekes dokumentum jelent meg a Gazdasági Versenyhivatal…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >Újabb gyártástechnológiával bővül a Henkel környei gyára
A Henkel Adhesive Technologies környei ragasztógyárában ünnepélyes keretek között avatták…
Tovább olvasom >