A gyorséttermek hangulata és az étvágy

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 02. 19. 11:18

Úgy tűnik, nem mindegy, milyen hangulatú éttermet választunk, a zene és a megvilágítás ugyanis a kutatók szerint csökkentheti az étvágyat és növelheti a jóllakottsági szintet – írja a mindennapipszichológia.hu.
„Amikor az étterem-átalakításokon dolgoztunk, megfigyeltük, hogy a lágyabb zene és megvilágítás hatására az emberek átlagosan 175 kalóriával kevesebbet fogyasztanak, és jobban élvezik az ételt” – magyarázta a Psychological Reports oldalain megjelent tanulmány szerzője, Brian Wansink, a Cornell Egyetem kutatója. A megfigyelés azért nagyon érdekes, mert ellentmond annak a közkeletű elképzelésnek, miszerint a lágy atmoszférájú helyen az emberek több ételt rendelnek, és többet is esznek. A kutatók megállapították, hogy gyorsétteremi étkezéskor a lágyabb zene és fények hatására az emberek, bár nem rendeltek mást, mint amit szoktak, de kevesebbet ettek. A különbség ráadásul jelentős volt, 18 százalék, ami 775 kalóriát jelentett a szokásos 949 helyett. A vendégek mindemellett ízletesebbnek is érezték az ételeket. A teljes cikket a mindennapipszichológia.hu-n olvashatják.

Kapcsolódó cikkeink