A gyönge szőlőtermés a hazai borfogyasztást sem fedezi
A kedvezőtlen időjárás és a gombafertőzések megtizedelték a termést a magyar borvidékeken. A szerénynek ígérkező szüretből az elmúlt évtizedek legkevesebb bora készülhet, amely még a hazai fogyasztást sem fedezi.
Az idén nincs olyan borvidékünk, ahol sikerült volna teljes mértékben megvédeni a betegségektől a termést. A dombvidéki szőlők talaját sok helyütt az özönvízszerű eső mosta le, s az ilyen helyeken nemcsak a betegségek elleni többletvédekezésre kellett költeni, hanem a talajt is pótolni kellett.
Szakértők szerint a szeszélyes időjárás miatt az idei bor jellege eltér a tavalyi évjáratétól: ezúttal inkább a friss, élénk savérzet, valamint a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók. Ezért nem kizárt, hogy az idén szükség lesz a borok alkoholtartamát jelző mustfok növelésére.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legfrissebb termésbecslése szerint 406 ezer tonna szőlő termett 64 ezer hektáron, ebből következik, hogy a termés mennyisége nem fedezi az évente hárommillió hektoliteresre becsült hazai borfogyasztás.
Ennek köszönhetően a tavalyi felvásárlási árak kissé növekedtek, de az északi borvidékeken a szlovák és cseh szőlővásárlók is felverték az árakat. Arrafelé a magyarnál is nagyobb a terméskiesés, ezért ezertonnás mennyiségekben viszik a szőlőt, és valószínűleg mustot és bort is fognak vásárolni – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >Az élőmarha-kereskedelem visszaesett, de a marhahúsexport közel másfélszeresére nőtt
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint a 2025. január–júniusi időszakban…
Tovább olvasom >Újra Platina-minősítést kapott a Metsä Board az EcoVadis-tól – a világ élmezőnyében a papír- és csomagolóiparban
A Metsä Board ismét elnyerte az EcoVadis Platina minősítést, amellyel…
Tovább olvasom >