A gyönge szőlőtermés a hazai borfogyasztást sem fedezi
A kedvezőtlen időjárás és a gombafertőzések megtizedelték a termést a magyar borvidékeken. A szerénynek ígérkező szüretből az elmúlt évtizedek legkevesebb bora készülhet, amely még a hazai fogyasztást sem fedezi.
Az idén nincs olyan borvidékünk, ahol sikerült volna teljes mértékben megvédeni a betegségektől a termést. A dombvidéki szőlők talaját sok helyütt az özönvízszerű eső mosta le, s az ilyen helyeken nemcsak a betegségek elleni többletvédekezésre kellett költeni, hanem a talajt is pótolni kellett.
Szakértők szerint a szeszélyes időjárás miatt az idei bor jellege eltér a tavalyi évjáratétól: ezúttal inkább a friss, élénk savérzet, valamint a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók. Ezért nem kizárt, hogy az idén szükség lesz a borok alkoholtartamát jelző mustfok növelésére.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legfrissebb termésbecslése szerint 406 ezer tonna szőlő termett 64 ezer hektáron, ebből következik, hogy a termés mennyisége nem fedezi az évente hárommillió hektoliteresre becsült hazai borfogyasztás.
Ennek köszönhetően a tavalyi felvásárlási árak kissé növekedtek, de az északi borvidékeken a szlovák és cseh szőlővásárlók is felverték az árakat. Arrafelé a magyarnál is nagyobb a terméskiesés, ezért ezertonnás mennyiségekben viszik a szőlőt, és valószínűleg mustot és bort is fognak vásárolni – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >