A gyenge paprikatermés ellenére sem szorul importra az Univer
A rendkívül gyenge hazai paprikatermés ellenére sem szorul alapanyag-importra az Univer Product Zrt., a cég ételízesítői továbbra is kizárólag kiváló minőségű magyar paprikából készülnek – közölte Molitórisz Károly vezérigazgató kedden az MTI-vel.
Korábban a sajtóban több szakember úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 50 évben csak egyszer volt az ideihez hasonlóan rossz paprikatermés. Paprikatermesztők és -feldolgozók szerint az ország várhatóan jelentős importra szorul, és a gyenge termés miatt a következő hónapokban legalább 10 százalékkal emelkedik majd a magyar őrölt paprika ára.
Molitórisz Károly is elmondta, hogy az idei szezon időjárása katasztrofálisan érintette a paprika alapú ételízesítőkhöz szükséges nyersanyagok termeltetését. A számottevő, helyenként 40 százalékos kiesést a társaság csak tartalékait kihasználva tudja ellensúlyozni – tette hozzá.
Az Univer termeltetési rendszerének gerincét több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar őstermelő alkotja. A betárolt nyersanyag – erős- és édesfűszer paprikából 1100-1100, pritaminpaprikából 1200 tonna – szűkösen bár, de kitart a következő termésig – közölte a vezérigazgató.
Az idén 65 éves, kecskeméti székhelyű, 100 százalékban magyar tulajdonú Univer Product Zrt. az ország egyik meghatározó, a majonéz, mustár és magyaros ételízesítők kategóriában piacvezető élelmiszeripari vállalata. A cég az Univer csoport tagja, a holding érdekeltségi körébe tartozik a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a kecskeméti Alföld Áruház. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Versenytényezővé válik a telephely az e-kereskedelemben
A digitalizáció és a fogyasztói elvárások gyors változása nyomán az…
Tovább olvasom >Exportban erősödik a Gyermelyi – alkalmazkodás a kihívásokhoz
A Gyermelyi Zrt. 2024-es pénzügyi beszámolója alapján világosan látszik: a…
Tovább olvasom >Önkéntes Vízadó program indul Budapesten
Önkéntes Vízadó programot hirdet Budapesten a 10 millió Fa, Budapest…
Tovább olvasom >