A grillszezont várja a húsipar

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 06. 08:00

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húsipari termékek piacainak tendenciáit.A legutóbbi piaci jelentésükből kiderül, hogy az Európai Unióban tovább csökkent az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára, és az év első négy hónapjában, euróban számolva három százalékkal, forintban pedig 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában. Az időjárás javulásával kezdődik a grillszezon, ami kedvező hatást gyakorol a sertéshúskeresletre és az árakra. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint kilónként 1,41 euró körül alakul az „E” minőségi osztályba tartozó vágósertés vágóhídi belépési ára a második negyedévben, ez mintegy három százalékkal marad el az egy évvel korábbi áraktól. A harmadik negyedévi prognózis már kilónként 1,53 eurós árról szól, az utolsó évnegyedben pedig három százalékkal haladhatja meg az átlagos sertésár a tavalyi eredményt.

Az uniós tendenciákhoz hasonlóan Magyarországon 15 százalékkal csökkent a vágósertés termelői ára az esztendő első négy hónapjában. Az AKI PÁIR adatszolgáltatói körébe tartozó vágóhidak élősertés-felvásárlása januártól márciusig nőtt, ugyanakkor áprilisban, a forint jelentős gyengülése miatt már számottevően csökkent. A vágócsirke 1–20. heti felvásárolt mennyisége tíz százalékkal nőtt, ugyanakkor az élősúlyos termelői ára három százalékkal volt alacsonyabb az előző évihez képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 20 százalékkal bővült május közepéig. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal, a csirkecombé kilenc százalékkal, a csirkemellé 11 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

Kapcsolódó cikkeink