A görög őszibarack sikere utánozhatatlan a nemzetközi piacon
A zöldség-gyümölcs export, kiemelkedő minőségű termékeinek köszönhetően, a görög gazdaság egyik húzóágazata. Az egyedülálló termékek népszerűsítésére az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít, és Európa-szerte ösztönzi a görög specialitások promotálását. A Magyarországra szállító görög szövetkezetektől és termelőktől kizárólag a legjobb minőségű friss zöldség-gyümölcsök és citrusfélék kerülnek a piacra. Most egy rendhagyó rendezvényen ismertették meg a közönséggel a mediterrán ízvilág termékeit és a piacvezető görög őszibarack konzervet.
A kiváló minőségű görög zöldség-gyümölcs export, köztük a világszerte ismert konzervgyártás egyik legjelentősebb európai képviselője a Delkof Rt., amely a Görög Gyümölcskonzerv-gyártók hálózatát alkotja, és fő tevékenysége a lehető legjobb minőségű termékek begyűjtése és piaci promóciója. Az Economotechniki Tanácsadó társaság egy speciális 3 éves promóciós programot állított össze a Delkof Rt. számára, melynek célja a termékimázs erősítése a magyar piacon, valamint a görög őszibarack konzerv és az őszibarack konzerv fogyasztás előnyeinek megismertetése a magyar vásárlók minél szélesebb körével. A hálózat munkáját az Európai Unió is támogatja, amelynek élelmiszerbiztonsági politikája az emberi egészség és a fogyasztói érdekek magas szintű védelmére összpontosít.
Az élelmiszerbiztonsági politika kiemelt figyelmet fordít az ismeretterjesztésre, hogy a fogyasztók jobban megismerjék, és kellőképpen értékeljék az Unióban gyártott termékeket, valamint a szigorú minőségi előírások előnyeit. A program további célja az európai termékekről való pozitív kép erősítése. Az edukációban természetesen Görögország nemzetközi piacon egyedülálló terméke, a görög őszibarack is szerepel.
A görög őszibarack ugyanis kiváló ízéről és egyedülálló aromájáról híres, amely megkülönbözteti a más országok által termelt baracktól. Görögország több mint 300.000.000 konzervet exportál évente, Új-Zélandtól és Ausztráliától át, egészen Peruig és Kanadáig, lefedve a világpiac 55%-át.
Észak-Görögországban 14 gyár állít elő őszibarackkonzervet, és termékeik 98%-át exportra készítik. Több mint 20.000 farmer gondozza a barackokat és az ország őszibarackkonzervből származó éves bevétele több mint 300.000.000 euro.
Valamennyi gyár a legmodernebb technológiával dolgozik, különös figyelmet fordítva a higiéniai körülményre, és természetesen mindegyikük rendelkezik a BRC valamint az IFS tanúsítványok valamelyikével, sőt több termelőnek mindkettő a birtokában van.
Az uniós rendezvénysorozat részeként Magyarországon az Economotechniki Tanácsadó társaság szervezett rendhagyó termékbemutatót a Dionysos Étteremben többek között a népszerű görög gyümölcskonzervek hazai forgalmazójának, az Engelan Hellas Kft.-nek a közreműködésével.
A bemutatón az Economotechniki nevében Zoe Sfyrikla köszöntötte a megjelenteket, majd Apostolos Mihalopoulos Görögország Nagykövetségének Kereskedelmi Tanácsosa üdvözölte a görög gasztronómia jellegzetes ízeit bemutató és minőségi termékeit népszerűsítő kezdeményezést. Ezt követően Alessandro Stricca, a Görög-Magyar Kereskedelmi, Ipari és Turisztikai Kamara elnöke szólalt fel, majd Melina Grigoriadou, a Delkof Rt. és a Pavlides konzervgyár képviseletében osztott meg érdekes adatokat a termékről, valamint a piaci helyzetről a vendégekkel. A résztvevők az őszibarack gasztronómiai értékei mellett Dusa Fanny dietetikustól az őszibarack egészségmegőrző hatásait is megismerhették, a zamatos gyümölcs ugyanis antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően a napi étrend tökéletes kiegészítője. Az előadást követően Victor Faratzis, az Engelan Hellas Kft. ügyvezető igazgatója zárta az eseményt.
Az eseményen a résztvevők többek között megtudhatták, hogy az őszibarack jótékony hatásai pedig szezonon kívül is élvezhetők, köszönhetően a minőségi konzerv változatoknak, amelyek egész évben rendelkezésre állnak. Ha ugyanis egy friss gyümölcs vagy zöldség egészséges és tápláló, akkor ugyanaz érvényes annak konzervált változatára, mivel a hőkezelés-konzerválás csak kismértékű tápanyagveszteséggel jár, amely megfelel a főzéssel előidézett veszteségnek. A konzervált gyümölcsök és zöldségek előnyeihez hozzá kell még adni azt is, hogy azok konzerválásuk pillanatától kezdve két évig megőrzik tápanyagaikat.
A konzervált gyümölcsök valóban kitűnő ízét a termékbemutató vendégei is megtapasztalták a különleges menüsor révén. A Dionysos Étterem séfje az előételtől kezdve, a levesen és főételeken át a desszertig, minden egyes fogásba belecsempészte a görög konyha kedvelt gyümölcsét, az őszibarackot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >