A gombatermesztés hatékonyabbá tételére dolgoznak ki új megoldást
A gombatermesztés hatékonyságának javítására dolgoznak ki új megoldást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A termesztők számára komoly kihívást jelentenek a vírusok, baktériumok és penészgombák által okozott fertőző betegségek
A közlemény szerint a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), melynek fehér és barna kalapos változata is ismert, világviszonylatban a legnépszerűbb termesztett gombák egyike, Európában, Magyarországon pedig a legkedveltebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombafaj, mely a termesztett gombamennyiség 90 százalékát teszi ki.
A termesztőházakban a micéliummal átszövetett csiperkekomposztban a tűfejképződés természetesen jelen lévő baktériumok közvetítésével indul meg a házak lehűtésekor. Ilyenkor az addig a komposztban fejlődő micélium „kivirágzik„, és elindul a csiperke termőtestek képződése. A folyamat gyorsítható és a termésmennyiség növelhető lehet tűfejképződést elősegítő baktériumból készített oltóanyag felhasználásával.
A termesztők számára komoly kihívást jelentenek a vírusok, baktériumok és penészgombák által okozott fertőző betegségek. Ezek a termesztésben előforduló kórokozók közvetlen, vagy közvetett módon befolyásolják a termés mennyiségét, illetve minőségét. Az ellenük bevethető, engedélyezett kémiai védekezési lehetőségek köre korlátozott és évről évre szűkül, fogyasztói oldalról pedig egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított, biológiai termesztésből származó gomba iránt.
Megfelelően szelektált, kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények alkalmazásával a csiperkegomba hatékonyan megvédhető lehet a mikrobiális kórokozók támadásától.
Az Új Champignons Kft. és az SZTE – az NKFIH mintegy 420 millió forintos támogatásával megvalósuló – projektje során fejlesztendő komplex mikrobiológiai kezeléseken alapuló biológiai termesztéstechnológia a termésmennyiség növelése mellett teszi lehetővé a hatékony, vegyszermentes védekezést a csiperkegomba-termesztés legfontosabb kórokozóival szemben.
A technológia adaptálásával a termesztők nemcsak csökkenteni tudják a terméskiesést, de termésmennyiség-növekedést is képesek lehetnek elérni, mindezt a termés minőségének javulása mellett, ezáltal költséghatékonyabb termesztés valósítható meg.
A vállalkozás honlapján szereplő adatok szerint a 2009-ben alakult Új Champignons Kft. a kezdetektől komposzt-, és gombacsíra-előállítással, gombatermesztéssel és a gombakonzerv gyártással foglalkozik.
A cég a Heves megyei Demjénben működő telephelyén jelenleg 12 hőkezelőjében mintegy 10 ezer köbméteres kapacitással állít elő gombakomposztot. A friss gomba termesztése mintegy 17 400 négyzetméter alapterületen korszerű hűtő-fűtő és páratartalom-szabályozó rendszerrel üzemeltetett, többségében polcos rendszerű, automatizált házakban folyik.
A nyilvános cégadatok szerint a magyar magántulajdonban álló vállalkozás 2023-ban 2,924 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami több mint 24 százalékkal haladja meg az előző évit. A vállalkozás adózott nyeresége 2022-ben mintegy 95 millió, 2023-ban 40 millió forint volt.
Kapcsolódó cikkeink
Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Európában és itthon is nő a gombafogyasztás
Az uniós gombatermesztés meghaladta az egymillió tonnát, Magyarország is egyre…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >