A gombatermesztés hatékonyabbá tételére dolgoznak ki új megoldást
A gombatermesztés hatékonyságának javítására dolgoznak ki új megoldást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
A közlemény szerint a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), melynek fehér és barna kalapos változata is ismert, világviszonylatban a legnépszerűbb termesztett gombák egyike, Európában, Magyarországon pedig a legkedveltebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombafaj, mely a termesztett gombamennyiség 90 százalékát teszi ki.
A termesztőházakban a micéliummal átszövetett csiperkekomposztban a tűfejképződés természetesen jelen lévő baktériumok közvetítésével indul meg a házak lehűtésekor. Ilyenkor az addig a komposztban fejlődő micélium „kivirágzik„, és elindul a csiperke termőtestek képződése. A folyamat gyorsítható és a termésmennyiség növelhető lehet tűfejképződést elősegítő baktériumból készített oltóanyag felhasználásával.
A termesztők számára komoly kihívást jelentenek a vírusok, baktériumok és penészgombák által okozott fertőző betegségek. Ezek a termesztésben előforduló kórokozók közvetlen, vagy közvetett módon befolyásolják a termés mennyiségét, illetve minőségét. Az ellenük bevethető, engedélyezett kémiai védekezési lehetőségek köre korlátozott és évről évre szűkül, fogyasztói oldalról pedig egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított, biológiai termesztésből származó gomba iránt.
Megfelelően szelektált, kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények alkalmazásával a csiperkegomba hatékonyan megvédhető lehet a mikrobiális kórokozók támadásától.
Az Új Champignons Kft. és az SZTE – az NKFIH mintegy 420 millió forintos támogatásával megvalósuló – projektje során fejlesztendő komplex mikrobiológiai kezeléseken alapuló biológiai termesztéstechnológia a termésmennyiség növelése mellett teszi lehetővé a hatékony, vegyszermentes védekezést a csiperkegomba-termesztés legfontosabb kórokozóival szemben.
A technológia adaptálásával a termesztők nemcsak csökkenteni tudják a terméskiesést, de termésmennyiség-növekedést is képesek lehetnek elérni, mindezt a termés minőségének javulása mellett, ezáltal költséghatékonyabb termesztés valósítható meg.
A vállalkozás honlapján szereplő adatok szerint a 2009-ben alakult Új Champignons Kft. a kezdetektől komposzt-, és gombacsíra-előállítással, gombatermesztéssel és a gombakonzerv gyártással foglalkozik.
A cég a Heves megyei Demjénben működő telephelyén jelenleg 12 hőkezelőjében mintegy 10 ezer köbméteres kapacitással állít elő gombakomposztot. A friss gomba termesztése mintegy 17 400 négyzetméter alapterületen korszerű hűtő-fűtő és páratartalom-szabályozó rendszerrel üzemeltetett, többségében polcos rendszerű, automatizált házakban folyik.
A nyilvános cégadatok szerint a magyar magántulajdonban álló vállalkozás 2023-ban 2,924 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami több mint 24 százalékkal haladja meg az előző évit. A vállalkozás adózott nyeresége 2022-ben mintegy 95 millió, 2023-ban 40 millió forint volt.
Kapcsolódó cikkeink
A gomba dala – A nap videója
Az Ableton német zenei szoftvercég gombára csatlakoztatott érzékelőkkel méri a…
Tovább olvasom >Magyar gomba: a jövő szuperélelmiszere
A Magyar Gombakertész Kft. és a Debreceni Egyetem közös kutatás-fejlesztési…
Tovább olvasom >A magyar gombatermesztés helyzete és kilátásai: innováció és fenntarthatóság az ágazatban
A magyar gombatermesztés az agrárgazdaság egyik különleges és kiemelkedő ágazata,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tizenkilenc havi mélyponton a GKI konjunktúra indexe
Az idei év első hónapjában folytatódott az enyhén negatív trend:…
Tovább olvasom >Megvan az itthoni vendéglátóipari költés lélektani határa
Többek között ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amely…
Tovább olvasom >Újratervezésben élik mindennapjaikat a vezérigazgatók
A világ vezérigazgatóinak közel 60%-a arra számít a következő 12…
Tovább olvasom >