A globális paradicsomtermelés csökkenni fog, a paradicsom el is tűnhet a polcokról
A kutatók arra számítanak, hogy a globális paradicsomtermelés csökkenni fog, mivel a szárazság és az emelkedő hőmérséklet hatással van a főbb termőterületekre. Mi történt a paradicsommal világszinten és hazánkban az aszályos időjárás hatására? Mire számítanak a kutatók? Ennek járt utána a Hello Vidék.
A paradicsomtermés feldolgozásának jövője nem tűnik olyan fényesnek. Ahogy arról a Modern Farmer beszámolt, a vörös és vastag héjú paradicsom, az úgynevezett feldolgozó paradicsom nagy előnye, hogy könnyen szállítható. A különböző üzemekben ketchup, gyümölcslé, szósz, püré és egyéb csomagolt paradicsomtermékek előállítására használják fel. Főbb termesztési területei Kalifornia, Olaszország és Kína, ráadásul ezek az országok mintegy 65 százalékát adják a termésnek.
A Nature-ben megjelent új tanulmány a paradicsomtermés hat százalékos csökkenését jósolja 2050-re a főbb termesztési régiókban, például Olaszországban és Kaliforniában. A tanulmány szerint a levegő hőmérsékletének növekedése az éghajlatváltozás következtében a paradicsomtermesztő régiókban ez terméscsökkenést okozhat. Ezenkívül a vízkorlátozás és a szárazság olyan tényezők, amelyek ahhoz vezethetnek, hogy például a nagyobb termesztési régiók, mint például Olaszország és Kalifornia nem tudja fenntartani jelenlegi feldolgozási számait. A kutatás szerint Észak-Kalifornia és Kína azon régiói, ahol hűvösebb az éghajlat, növelhetik versenyelőnyüket a következő években.
A tanulmány középpontjában álló matematikai modell szerint a feldolgozott paradicsom hozama a felére csökkenhet 2050 és 2100 között. Az éghajlatváltozás paradicsomra gyakorolt hatása viszont már most érezhető: Kaliforniában brutális a hőség, ahonnan az Egyesült Államok paradicsomkonzerv-kínálatának 90 százaléka származik. Ahogy arról a National Geographic beszámolt, az elmúlt néhány év Kaliforniában kemény volt a paradicsom számára. 2021 végére a feldolgozó paradicsomtermesztők 10 százalékkal kevesebb termést mutatott fel, mint amennyit vártak a tenyészidőszakban, ami aggodalomra ad okot, ha figyelembe vesszük, hogy a paradicsom a második legjövedelmezőbb termék az állam exportjában.
Kapcsolódó cikkeink
Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Egyhangú támogatást kapott a 2027 utáni gazdaközpontú agrárpolitika
Az EU-tagállamok agrárminiszterei tanácsi következtetéseket fogadtak el a 2027 utáni…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: novemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,1, az előző havit 0,6 százalékkal haladta meg
2024. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >NGM: láthatóan kezd visszatérni a lakosság bizalma
A kormány azon dolgozik, hogy a gazdaság jobban teljesítsen, így…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2025: Az USA készen áll a reflációra
A republikánusok fölényes győzelme a novemberi választásokon jelentősen megváltoztatta a…
Tovább olvasom >