A globális paradicsomtermelés csökkenni fog, a paradicsom el is tűnhet a polcokról
A kutatók arra számítanak, hogy a globális paradicsomtermelés csökkenni fog, mivel a szárazság és az emelkedő hőmérséklet hatással van a főbb termőterületekre. Mi történt a paradicsommal világszinten és hazánkban az aszályos időjárás hatására? Mire számítanak a kutatók? Ennek járt utána a Hello Vidék.

A rekordmagas hőmérséklet és a rekordhosszú aszály nem kedvez a paradicsomnak
A paradicsomtermés feldolgozásának jövője nem tűnik olyan fényesnek. Ahogy arról a Modern Farmer beszámolt, a vörös és vastag héjú paradicsom, az úgynevezett feldolgozó paradicsom nagy előnye, hogy könnyen szállítható. A különböző üzemekben ketchup, gyümölcslé, szósz, püré és egyéb csomagolt paradicsomtermékek előállítására használják fel. Főbb termesztési területei Kalifornia, Olaszország és Kína, ráadásul ezek az országok mintegy 65 százalékát adják a termésnek.
A Nature-ben megjelent új tanulmány a paradicsomtermés hat százalékos csökkenését jósolja 2050-re a főbb termesztési régiókban, például Olaszországban és Kaliforniában. A tanulmány szerint a levegő hőmérsékletének növekedése az éghajlatváltozás következtében a paradicsomtermesztő régiókban ez terméscsökkenést okozhat. Ezenkívül a vízkorlátozás és a szárazság olyan tényezők, amelyek ahhoz vezethetnek, hogy például a nagyobb termesztési régiók, mint például Olaszország és Kalifornia nem tudja fenntartani jelenlegi feldolgozási számait. A kutatás szerint Észak-Kalifornia és Kína azon régiói, ahol hűvösebb az éghajlat, növelhetik versenyelőnyüket a következő években.
A tanulmány középpontjában álló matematikai modell szerint a feldolgozott paradicsom hozama a felére csökkenhet 2050 és 2100 között. Az éghajlatváltozás paradicsomra gyakorolt hatása viszont már most érezhető: Kaliforniában brutális a hőség, ahonnan az Egyesült Államok paradicsomkonzerv-kínálatának 90 százaléka származik. Ahogy arról a National Geographic beszámolt, az elmúlt néhány év Kaliforniában kemény volt a paradicsom számára. 2021 végére a feldolgozó paradicsomtermesztők 10 százalékkal kevesebb termést mutatott fel, mint amennyit vártak a tenyészidőszakban, ami aggodalomra ad okot, ha figyelembe vesszük, hogy a paradicsom a második legjövedelmezőbb termék az állam exportjában.
Kapcsolódó cikkeink
Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >Van mit veszítenünk és megvédenünk
Fontos felhívni a magyar gazdák figyelmét, hogy van mit veszítenünk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >