A gazdag szüret után borárcsökkenésre készül Európa
Már csak a legkésőbbi érésű szőlőt, különleges szánt fürtöket keresgélik vagy az aszút szedik. Az eddigi szüreti tapasztalatok alapján kiváló a szőlőtermés. Még nincsenek készen a pontos összesítések, de várhatóan legalább hárommillió hektoliter bor kerül majd a pincékbe, szemben a múlt évi 1,8 millió hektoliterrel.
Magyarországon egyébként az éves szőlőtermés félmillió tonna körül mozog, rekordnak az 1990-es és 2001-es esztendő mondható 800 ezer tonna feletti szőlő hozammal, a negatív rekord 2010-hez kötődik 295 ezer tonnás szőlőterméssel.
Ezen a hétvégén, kihasználva a jó időt Tokaj-Hegyalján biztosan szüretelik az aszútermést, amely nagyon magas mustfokú, kiváló évjáratot ígér. A Villányi borvidéken Az Agrárgazdasági Kutató Intézethez beérkezett információk szerint a lehető legtovább a tőkéken tartják a testes borok alapanyagait (Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon).
A Soproni borvidéken 7-8 ezer tonna szőlőt takarítottak be, amelyből közel 700 tonna az osztrák pincékbe került. Az már kiderült, hogy a 2012-as mennyiségnél 20 százalékkal kevesebb szőlő termett ezen a borvidéken, ezért is emelkedett a szőlő felvásárlási ára a tavalyi, kilogrammonkénti 100 forintról 110 forintra emelkedett.
Nemcsak Magyarországon jó a szőlőtermés, mert a COPA-COGECA jelentése alapján az EU szőlőtermése 15,2 százalékkal több volt 2013-ban, mint 2012-ben. Az AKI által nyilvánosságra hozott összegzésből kiderül, hogy a szélsőséges időjárás miatt – Görögország kivételével, ahol kedvező volt az időjárás – a legtöbb országban az átlagosnál később kezdődött a szőlő szürete. A termés minősége jónak mondható, az árak is stabilak. Az Európai Unió az előző évi alacsony bortermés miatt néhány piacot elveszített, ezért ezek visszaszerzésére törekszik.
Az olaszországi Piackutatási és Piactájékoztatási Intézet (ISMEA) adatai alapján Olaszország 2013. évi bortermelése várhatóan 44,5 millió hektoliter körül alakul, ami nyolc százalékkal több az egy évvel korábbi 41,4 millió hektoliternél.
Spanyolország 2013. évi bortermelését 42 millió hektoliterre becsülték, ez 20 százalékkal haladja meg a tavaly pincékbe került mennyiséget, és az előző 25 év legalacsonyabb kibocsátását jelenti. Az utóbbi tíz év átlagát tekintve 41,4 millió hektoliter bort állítottak elő évente az országban. A bortermelés növekedése miatt csökkenhet a borok ára, ezt azonban visszafoghatja az élénk kereslet a nemzetközi borpiacon, ahol a spanyolországi borok ár-érték arányukat tekintve igen versenyképesek.
Portugália bortermelése előreláthatóan 10 millió hektoliter körül alakul az idén, ami 15 százalékos emelkedést jelent az előző évi mennyiséghez viszonyítva. A termelés növekedése a kedvezőbb időjárásnak és a termőre forduló új telepítéseknek köszönhető.
Romániában becslések szerint több mint négymillió hektoliter bor készülhet 2013-ban, ami 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. A kedvező időjárás, valamint egyes területeken a SAPARD program keretében telepített 30 ezer hektár szőlő termőre fordulása jelentősen megnövelte, egyes gazdálkodóknál akár megduplázta a szőlőtermést. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >