A gabonatermelés történelmi rekordot dönthet, miközben a készletek apadnak
Új magasságokban a világpiaci árbarométer, miután 2011 júliusa óta nem látott szintet regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.

Az összes fontosabb gabonafajta drágult az elmúlt hónapban
A FAO élelmiszerár-index, ami egy nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követi, szeptember óta 3,9%-kal nőtt, folytatva három hónapja tartó menetelését.
A gabonaárak összesített mutatója 3,2%-kal erősödött a hónapban, ezen belül is a búza ára 5%-kal, miután a legnagyobb exportországok, mint Kanada, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok, kisebb kibocsátása beszűkítette a kínálatot.
A növényi olajok 9,6%-os októberi áremelkedésükkel történelmi rekordot döntöttek. A hirtelen drágulás a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj iránti megnövekedett kereslettel magyarázható. A pálmaolaj ára már a negyedik egymást követő hónapja nőtt, javarészt a munkaerőhiány okozta alacsony malajziai kibocsátás miatt.
Szeptemberhez képest 2,6%-ot emelkedett a tejtermékek árindexe részben a vaj, a sovány és teljes tejpor iránti kereslet felélénkülése okán. Mindeközben a sajt ára lényegében változatlan maradt – a kereslet és kínálat lényegében kiegyenlítették egymást.
Szemben a többi élelmiszeralapanyaggal, a húsfélék világpiaci ára folytatta három hónapja tartó csökkenését (-0,7%). A sertés- és szarvasmarhahús nemzetközi jegyzése esett a lanyhuló kereslet miatt Kínában az előbbi és Brazíliában az utóbbi iránt. A szárnyas- és birkahús az erős kereslet és gyenge termelésbővülési kilátások mellett drágult.
Megtörve féléves drágulási időszakát a cukorárindex 1,8%-ot esett szeptemberben. A csökkenés kiváltója az alacsony importkereslet és a bőséges indiai és thai exportkészletek ötvözete, illetve a brazil reál dollárral szembeni gyengülése voltak.
Rekord mennyiségű gabona mellett apadó készletek
Hiába a várható rekord a világ gabonatermésében idén, a globális gabonakészletek zsugorodni látszanak a 2021–22-es szezonban – olvasható a FAO ma megjelent Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében.
E szerint a gabonatermés elérheti a 2 793 millió tonnát, ami rosszabb termelési kilátások miatt Iránban, Törökországban és az Egyesült Államokban 6,7 millió tonnával kevesebb a korábban becsültnél. Ezzel szemben a szemesterményekre vonatkozó becslést felfelé módosították. A kukorica esetében ez a vártnál jobb brazil és indiai termésnek, illetve nyugat-afrikai termelési kilátásoknak köszönhető. Összességében növekedés várható a globális gabonatermelésben, sőt, új rekordot valószínűsítenek szakértők.
A gabonafélék iránti igény is nő az idei szezonban (főként a búza és a kukorica esetében) a várható 1,7%-os bővüléssel eléri majd a 2 812 millió tonnát.
A szezon végére azonban 819 millió tonnára csökken a raktárakban lévő gabona mennyisége (-0,8%), de aggodalomra nincs ok.
Felfelé korrigálták a gabonakereskedelemre vonatkozó előrejelzéseket, ami – a vártnál intenzívebb búza- és rizskereskedelem okán – 478 millió tonnával akár új csúcsot is dönthet a 2021–22-es szezonban, 0,3%-kal meghaladva a tavalyi értéket.
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >