A fűszerpaprika-termesztés versenyképessége is a technológia megújításától függ
A fűszerpaprika múltjáról, jelenéről, és várható jövőjéről is szót ejtettek az Agrár Hungarikum kerekasztal-beszélgetésen Kalocsán, a XXXI. Paprika és Gasztrofesztivál keretében megrendezett szakmai fórumon – közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel pénteken.

A hungarikumnak számító fűszerpaprika az egész világon ismert és elismert fűszer (Fotó: Pixabay)
Az eseményen részt vett Feldman Zsolt, a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki az érdeklődő helyi és környékbeli gazdálkodóknak jelezte: több speciális, fűszerpaprika-termelést segítő támogatás is elindult az utóbbi években. Példának a fűszerpaprikához kapcsolódó vetőmag- és a szárítási költségeket enyhítő támogatást említette, valamint azt, hogy 2015 óta a termeléshez kötött támogatásból is részesedhetnek a fűszerpaprika-termesztők. Ennél nagyobb jelentőségűnek tekinthetőek a kertészeti ágazatok számára kiírt fejlesztési pályázatok lehetőségei – melyekben mintegy 150 milliárd forintnyi támogató döntés született az elmúlt másfél évben -, hiszen ezek révén valósulhat meg a termelés technológiai megújítása. Az államtitkár legfontosabbnak ugyanakkor azt tartotta, hogy a megváltozott értékesítési lehetőségeknek és vásárlói szokásoknak meg tudjanak felelni a fűszerpaprika-ágazat szereplői – írták. Abban egyetértettek a jelenlévők, hogy fajtanemesítésre, kutatásra, technológiaváltásra van szükség a nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez. Emellett a fűszerpaprika-ágazatnak időről időre meg kell küzdenie a munkaerőhiánnyal és az importtal.
A versenyképesség alapja ebben az ágazatban is a technológiai váltás, a technológiai megújulás, amelyet a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba szerint a generációváltás fog megoldani. Az utánpótlás biztosított, a MATE évről évre kétezer, piacképes tudással rendelkező végzett agrárszakembert bocsát ki – olvasható a közleményben.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Indul a „Micsoda malacunk van!” sertéshús-népszerűsítő kampány – videóval
A magyar termékek vásárlása a nemzetgazdaságot támogatja, munkahelyek megtartását segíti,…
Tovább olvasom >Újabb beruházás támogatja az erdei turizmust
Erdeink rekreációs szerepe az utóbbi időben felértékelődött, mutatja ezt az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >