A Frankin Templeton ázsiai partnere szerzi meg a húsüzemet
Pápai Hús: Frank Liu, a Templeton Délkelet-Ázsiában aktív csoportjának vezetője viheti 1,1 milliárd forintért a pápai húsgyárat, amelyre tízszer ennyit költött az utóbbi nyolc évben az állam – olvasható a Világgazdaság Online-on.
A Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnere menti meg a pápai húsgyárat – értesült a Világgazdaság. A pápai húsipari cégcsoport értékesítésére kiírt, hétfőn zárult pályázatot a budapesti Tano Commerce Kft. nyert, amelyet tavaly novemberben, a pápai húsgyár bedőlése után pár nappal jegyzett be a cégbíróság. Ügyvezetője a cégadatbázis szerint Liu Chi-Jen, aki az üzleti világban Frank Liuként ismert. A tajvani üzletember további két cég, a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe Re Kft. ügyvezetője. Bár a cégek offshore cégek tulajdonában vannak, piaci források szerint Frank Liu a tulajdonosuk.
Az üzletember 1988 óta dolgozik a Templetonnak, amely egészen a közelmúltig az államadósságunk több mint 10 százalékát birtokolta, és Magyarország megmentőjeként tartották számon. Liut 1997-ben a cég elsőszámú kínai képviselőjének nevezték ki, jelenleg független igazgatóként vezeti a Templeton ügyleteit. Ő az egyik ügyvezető igazgatója a Tajvanon alapított pénzügyi befektetőcsoport, a Tano China Capital Management Inc.-nek, emellett egy Templetonnal létrehozott közös cég, a Franklin Templeton Securities Investment Consulting (SinoAm) Inc. elnöke, valamint a Templeton tajvani befektetési alapkezelőjének igazgatója. A csoport főleg Délkelet-Ázsiában, Kínában, Tajvanon, Indiában, Szingapúrban aktív, és jelen van az Egyesült Államokban is.
A vevő tehermentesen kapja meg a húsüzem épületeit, a hozzá tartozó sertéstelepeket, egy vágóhidat, a cégcsoport üzlethelyiségeit, a 165 járműből álló gépkocsiparkot, több mint 800 mezőgazdasági és 1600 húsipari gépet, több mint 4 ezer tenyészállatot, az árukészletet, valamint a márkaneveket és a védjegyeket. A Világgazdaság értesülése szerint a vételárnál jóval nagyobb befektetést kell végrehajtani, hogy nyereségesen működhessen a gyár. Bár a pápai húsüzemet kétszer is megmentette az aktuális kormány, az üzemnek juttatott közpénz mindig elment a hitelezők kifizetésére, fejlesztésre egy forint sem jutott. Az állam 2008 óta mintegy 11 milliárd forint közpénzt juttatott a vállalatnak különböző támogatások és hitelek formájában. Cserébe az adófizetők kénytelenek lesznek beérni ennek a tizedével, az új befektetőtől kapott 1,1 milliárddal. (Máriás Leonárd, vg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >Mérséklődik a vágósertés termelői ára
Az Egyesült Államokban a sertés ára 1,94 dollár (USD)/kilogramm hasított…
Tovább olvasom >Az Unióban is emelkedik a vágómarha termelői ára
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 2025 januárjában a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Candy – 80 éve a jövőt inspirálja, most új korszakot nyit
A Candy, az olasz tradicionális háztartásigép-márka idén ünnepli fennállásának 80.…
Tovább olvasom >A magyar torma virágzik – mégis nehéz helyzetben vannak a termelők
Bár 2024-ben tovább nőtt a magyar tormaexport volumene, és a…
Tovább olvasom >Erős Pistás pogácsával rukkolt elő az Univer és a Lipóti Pékség
Omlós, mégis nagy erő van benne, egyesíti a túrós-tejfölös könnyedséget…
Tovább olvasom >