A franciák a gasztronómiát ünneplik
Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára.
Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a „franciás jellegű étkezést” tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára.
„Méltónak kell lennünk a francia gasztronómia ezen elismeréséhez” – vallja az ötletgazda Frédéric Lefebvre turisztikai államtitkár. A kormány ezért ezentúl minden évben az ősz első napján, szeptember 23-án olyan hatalmas utcai népünnepélyt rendez a francia konyhaművészet népszerűsítésére, mint amilyen a nyár első napján, június 21-én a zene ünnepe. „Szeretnénk ha ehhez a nagy, népszerű találkozóhoz franciák és turisták egyaránt csatlakoznának” – hangsúlyozta az államtitkár.
A termőföld tematikája köré szerveződő első alkalommal több mint 3 ezer eseményt kínál a tárca, amelyhez a hagyományos éttermektől a menzákon át a bor- és agrártermelő szektorig a gasztronómia minden területéről csatlakoztak szakemberek. Az államtitkár ugyanakkor azt reméli, hogy a franciák számos helyi, spontán kezdeményezéssel teszik majd magukévá az ünnepet. „Akkor lesz igazán sikeres a gasztronómia ünnepe ha már nem mi szervezzük, ahogy az a zene ünnepénél is történik” – hívta fel a figyelmet Lefebvre.
A turisztikai tárca az oktatási, a kulturális és az agrárminisztériummal közösen honlapot (www.fete-gastronomie.fr) is indított, ahol a rendezvényekről tájékozódhatnak az érdeklődök.
A déli Vaucluse megyében működő tucatnyi sztárséf – köztük több Michelin-csillagos – egyszerre 550 vendégnek kínál az avignoni Pápák Palotájának udvarán helyi alapanyagokból készült menüt 15 euróért (4400 forint). Párizsban az egyik legismertebb dél-franciaországi babos-zöldséges-húsos egytálételt, a cassoulet-t lehet majd megkóstolni az Eiffel-torony első emeletén található étteremben. Az egyik legrégibb francia étterem, a Saint-Germain negyedben található Procope pedig „irodalmi vacsorával” várja az érdeklődőket. A Pierre abbé Alapítvány nevű karitatív szervezet és a Kulináris Szakma Európai Központja (CEPROC) munkanélkülieknek és hajléktalanoknak kínál különleges gasztronómiai vacsorát.
A nap szenzációjának ígérkezik Frédéric Mitterrand kulturális miniszter részvétele az M6 kereskedelmi televízió folytatásos főzőműsorában. A Vacsoracsata vagy a Hal a tortán című programokra emlékeztető Majdnem tökéletes vacsora elnevezésű műsorban a tárcavezető „a gyermekkorát felidéző” családi ételeket fog főzni négy vetélytársának. A minisztert a kamera végigköveti a bevásárlás, a főzés és a terítés során a kulturális minisztériumnak helyet biztosító egykori királyi palota, a Palais Royal termeiben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A magyarországi vallásturizmus az európai élvonalba tartozik
Az Európai Unió országait megnézve kijelenthetjük, hogy a magyarországi vallásturizmus,…
Tovább olvasom >Megújul a Tiszafüredi Szabadvízi Strand és környezete
Megújul 300 millió forintból a Tiszafüredi Szabadvízi Strand és környezete,…
Tovább olvasom >Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >