A figyelemelterelés rontja az ízérzékelésünket
Még a legfinomabb ételek is seízűnek tűnnek, ha például tévénézés közben fogyasztjuk – figyelmünk elterelése ugyanis rontja az ízérzékelésünket.
Ha az étkezőasztal helyett a díványon vacsorázunk, nem érezzük olyan jól, mennyit fogyasztunk, így összességében többet eszünk – állítják a vital.hu által idézett vizsgálat szervezői. Egy átlagos otthonban az étkezések körülbelül hatvan százalékát a tévé előtt költik el, pedig a televízió kikapcsolásával csökkenteni lehetne a kalóriabevitelt, és növelni lehetne az ételek fogyasztásának élményét.
A Psychological Science szaklapban ismertetett kutatásban arra kérték a résztvevőket, hogy sós, édes vagy keserű ételek fogyasztása közben végezzenek bonyolult memóriateszteket. Kiderült, hogy azok, akiknek figyelmét elterelték a mentális feladatok, nagyobb valószínűséggel érzékelték seízűnek az ételeket. A másik kísérlet azt mutatta, hogy a feladatot végző alanyok több ételt fogyasztottak annak érdekében, hogy elérjék ugyanazt az íz-szintet, és kevésbé voltak tudatában annak, mennyit esznek. A figyelmüket elterelő személyek nagyobb valószínűséggel ettek sósabb rágcsálnivalókat, és tettek több cukrot a limonádéjukba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >