A figyelemelterelés rontja az ízérzékelésünket
Még a legfinomabb ételek is seízűnek tűnnek, ha például tévénézés közben fogyasztjuk – figyelmünk elterelése ugyanis rontja az ízérzékelésünket.
Ha az étkezőasztal helyett a díványon vacsorázunk, nem érezzük olyan jól, mennyit fogyasztunk, így összességében többet eszünk – állítják a vital.hu által idézett vizsgálat szervezői. Egy átlagos otthonban az étkezések körülbelül hatvan százalékát a tévé előtt költik el, pedig a televízió kikapcsolásával csökkenteni lehetne a kalóriabevitelt, és növelni lehetne az ételek fogyasztásának élményét.
A Psychological Science szaklapban ismertetett kutatásban arra kérték a résztvevőket, hogy sós, édes vagy keserű ételek fogyasztása közben végezzenek bonyolult memóriateszteket. Kiderült, hogy azok, akiknek figyelmét elterelték a mentális feladatok, nagyobb valószínűséggel érzékelték seízűnek az ételeket. A másik kísérlet azt mutatta, hogy a feladatot végző alanyok több ételt fogyasztottak annak érdekében, hogy elérjék ugyanazt az íz-szintet, és kevésbé voltak tudatában annak, mennyit esznek. A figyelmüket elterelő személyek nagyobb valószínűséggel ettek sósabb rágcsálnivalókat, és tettek több cukrot a limonádéjukba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >Időben kezdik
Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar…
Tovább olvasom >Érzelmek és emlékek
A desszertnek érzelmeket, emlékeket kell ébreszteni – ez Tiziano Mita…
Tovább olvasom >