A figyelemelterelés rontja az ízérzékelésünket
Még a legfinomabb ételek is seízűnek tűnnek, ha például tévénézés közben fogyasztjuk – figyelmünk elterelése ugyanis rontja az ízérzékelésünket.
Ha az étkezőasztal helyett a díványon vacsorázunk, nem érezzük olyan jól, mennyit fogyasztunk, így összességében többet eszünk – állítják a vital.hu által idézett vizsgálat szervezői. Egy átlagos otthonban az étkezések körülbelül hatvan százalékát a tévé előtt költik el, pedig a televízió kikapcsolásával csökkenteni lehetne a kalóriabevitelt, és növelni lehetne az ételek fogyasztásának élményét.
A Psychological Science szaklapban ismertetett kutatásban arra kérték a résztvevőket, hogy sós, édes vagy keserű ételek fogyasztása közben végezzenek bonyolult memóriateszteket. Kiderült, hogy azok, akiknek figyelmét elterelték a mentális feladatok, nagyobb valószínűséggel érzékelték seízűnek az ételeket. A másik kísérlet azt mutatta, hogy a feladatot végző alanyok több ételt fogyasztottak annak érdekében, hogy elérjék ugyanazt az íz-szintet, és kevésbé voltak tudatában annak, mennyit esznek. A figyelmüket elterelő személyek nagyobb valószínűséggel ettek sósabb rágcsálnivalókat, és tettek több cukrot a limonádéjukba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB-oldalán találtuk, és persze nem…
Tovább olvasom >