A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításra Barcelonában. A jelentős nemzetközi jelenléttel zajló esemény ismét összehozta az ágazatot, és bemutatta az iparágban uralkodó főbb áramlatokat és trendeket. A rendezvényen a fenntarthatóbb és egészségesebb termékek, valamint a HoReCa-csatornának szánt AI és robotikai megoldások kerültek rivaldafénybe.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
A rendezvényen 68 országból több mint 3200 kiállító vett részt a spanyol gazdaság számára stratégiai fontosságú ágazatokban. A kiállításra mintegy 108 ezer szakember látogatott el, akiknek 25%-a külföldről, 120 ország valamelyikéből érkezett. A Fira de Barcelona Gran Vía kereskedelmi és kiállítási központban közel 100 ezer négyzetméteren zajló Alimentaria&Hostelcón több mint 900 nemzetközi vállalat képviseltette magát, élükön olasz cégekkel, és idén az eseményre újból visszatérő ázsiai – kínai, dél-koreai és thaiföldi – kiállítókkal.
A résztvevők között az élelmiszer- és vendéglátóipari berendezések exportjának stratégiai piacairól – például az Európai Unióból, az USA-ból és Latin-Amerikából – 2200 fontos vevő is jelen volt, akik összesen mintegy 13 500 üzleti találkozón vettek részt.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/05/ErtUzl_Alimentaria-01_opt-300x200.jpeg)
Több mint 900 nemzetközi vállalat és 13 500 üzleti találkozó az idei kiállítás mérlege
Funkcionális élelmiszerek és mesterséges intelligencia
A több mint 350 eseményből álló és mintegy 700 neves szakértő és séf által látogatott program főbb témáit az élelmiszer-innováció, a gasztronómia, a felívelő fehérjék, valamint a vendéglátóipari szektor legfrissebb trendjei szolgáltatták.
A kiállítás több száz újdonságot mutatott be, beleértve a funkcionális és egészséges élelmiszereket. Az ágazatban zajló digitális átalakulás is megerősítést nyert, és a látogatóknak lehetőségük nyílt felfedezni, miként integrálódnak az új technológiák és a mesterséges intelligencia az iparágba és a szolgáltatásokba olyan robotokkal és új megoldásokkal, amelyek optimalizálják az étteremmenedzsmentet, az erőforrásokat, a karbantartást, az ügyfélszolgálatot és a fenntarthatóságot.
Innováció az egészségért
A látogatók az Alimentaria Hubban ismerkedhettek az újdonságokkal, melyek többsége a fogyasztókban egészségük és jóllétük kapcsán felmerülő aggályokra ad választ.
Az innovációk között említést érdemel a Thrive alkoholmentes, fehérjével és vitaminokkal dúsított Peak söre, amely az izmok regenerációját támogatja. A koleszterinmentes „Upgrated meat” hússzelet sovány húsból készül, melyre a Cocuus 3D technológiájával omega3-at, D-vitamint és magnéziumot tartalmazó növényi zsírt „nyomtattak”. A Vicky Foods FIO gyümölcs-smoothie-ja a hozzáadott kollagénnel és B-vitaminnak a bőr egészségét és az izomzatot segít fenntartani, valamint véd az oxidatív stresszel szemben.
Az egészség témaköréhez kapcsolódóan az extra fehérjét tartalmazó termékek széles skáláját vonultatták fel a kiállítók. Megjelent a Noel és az El Pozo „új hús + fehérje” termékcsaládja; a Tentorium Energy fokhagymás és parmezános ízesítésű fűszere, amely egyben 43%-os fehérjetartalmú táplálékkiegészítő is; a 170%-kal több fehérjét és 80%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmazó Best Diet kenyér; valamint a tejtermékek és növényi italok alternatívájaként tojásfehérjéből készült Wovo.
Az új növényi alapú termékek között egy dehidratált vegán burritotöltelék (Nuveg), borsó-, búza- és szójafehérjéből készült báránycsíkok (PLNT), valamint a Foodys által készített növényi alapú bacon és foie gras is terítékre került.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/05/ErtUzl_Alimentaria-03_opt-300x152.jpeg)
Gyorsan elkészíthető ételek a konyhában kevés időt töltő embereknek
Meglepő ízek és formátumok
Az egészségen túl az élelmiszeripari innováció másik fontos területe az új ízek és formátumok létrehozása a fogyasztók lenyűgözése érdekében. Ezek közé tartoznak az Eurocaviar gyümölcsgömbjei mangóval, málnával és citrusfélékkel, a Gaudea kézműves ginje arbequina olajbogyóból és koriandermagból, valamint a Bubble Tea zöld teája a szájban „robbanó” gyümölcskocsonya-buborékokkal.
A meglepő formátumok között jelent meg az eredetileg kakaópor Colacao süti formában, a kenhető vagy cereáliaként fogyasztható Kit Kat, a Snack’in For You által készített sonkás vagy brokkolis előétel chips formában, valamint a Gala Foods kizárólag tojásból készült, ropogós, magas fehérjetartalmú snackje.
A fogyasztói kényelmet szolgáló több olyan lehetőség is teret kapott az eseményen, amelyek megkönnyíthetik a konyhában kevés időt töltő emberek életét: Az Aneto bemutatta a ramenhez való miso levesét, az Ozturk a mindössze öt perc alatt elkészülő ínyenc kebabját, az Emcesa pedig a grillsütő nélkül készíthető grillételét, a faszénparázson főzött húst, amelyet mindössze tíz perc alatt a sütőben vagy a mikrohullámú sütőben otthon is fogyaszthatunk.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/05/ErtUzl_Alimentaria-02_opt-e1716702835294-300x224.png)
Az új növényi alapú termékek között növényi alapú bacon is bemutatkozott
A startupok forradalmasítják a szektort
A szakkiállításon bemutatkozó legjelentősebb startup vállalkozások között szerepel a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát csökkentő összetevőket kreáló Nucaps biotechnológiai vállalat; az az élelmiszer-pazarlást színt váltó intelligens címkével mérséklő Colorsensing, a mikroalgákat termesztő és olyan alapanyaggá alakító Algemy, amely táplálkozási szempontból különféle termékeket dúsíthat, és a termékek iránti keresletet a mesterséges intelligencia segítségével előrejelző platformot fejlesztő Factic.
A vendéglátásra és éttermekre szakosodott startupok között bemutatkozott a Checkqr pay, amely QR-kód segítségével megkönnyíti a rendelést és a fizetést az éttermekben, a teljesen ehető és fenntartható evőeszközöket készítő Gloop, vagy a vendégélmény fokozására és a szállodai zuhanyzókban víz megtakarítására IoT-eszközt alkalmazó swiftON.
Robotok a HoReCa-csatorna szolgálatában
A kollaboratív robotok a HoReCa-ipart is forradalmasítják, és néhányuk a HoReCa Hub „Robot Solutions” terében voltak láthatók, amely egy étterem fő működési területeit (raktár, konyha és éttermi terület) képezte le innovatív ipari robotikai prototípusokkal.
A bemutatásra kerülő megoldások a mesterséges intelligenciát és a kollaboratív robotikát ötvözik, lehetővé téve számukra nemcsak a megrendelések teljesítését, de a döntéshozatalt is.
Az ICG egy olyan többcsatornás rendszert mutatott be, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz egy étteremben, a foglalás regisztrációjától a rendelés teljesítéséig és a rendelések konyhában történő előállításáig. A rendszer képes felismerni a vendégek profilját, így gyorsabban tud nekik személyre szabott kínálatot prezentálni, továbbá képes az adatokat az étterem logisztikai, termelési, adminisztrációs és számlázási rendszerével megosztani. A Robottions a szálloda vagy étterem raktárában a logisztikai hatékonyságot javító intelligens kocsiprototípusokat, valamint a mesterséges intelligenciát alkalmazó takarítási megoldásokat állított ki.
A Fira de Barcelona által szervezett szakvásár legközelebb 2026. március 23. és 26. között nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt újfent a Gran Via vásárközpontban. //
Kapcsolódó cikkeink
A csodadiéták veszélyesebbek, mint hinnénk
A gyors fogyást ígérő csodadiéták sokak számára csábító megoldást jelenthetnek,…
Tovább olvasom >Használtbútor-piacteret indít az IKEA Európa-szerte
Sikeres oslói és madridi teszteket követően az IKEA Európa-szerte be…
Tovább olvasom >Hankó Balázs: rekordszámú nevezés érkezett a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára
Rekordszámú nevezés érkezett a középiskolai tudományos és innovációs tevékenységet fejlesztő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Év promóciója 2025 verseny, felhívás és nevezés
A Trade magazin ismét versenyt hirdet az FMCG-szektor szereplői között…
Tovább olvasom >Működne Magyarországon a boltok elleni bojkott?
Az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelmet kapott az a közösségi…
Tovább olvasom >Nem nyitott üzletet Nyíregyházán a Mere, törölték a nyilvántartásból
Bár korábban bejelentették, hogy a spártai spórolásáról ismert orosz diszkontlánc,…
Tovább olvasom >