A fenntarthatóbb élelmiszerek és italok vásárlása negyedével csökkentheti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást
A környezeti szempontból fenntarthatóbb élelmiszerek és italok vásárlása több mint negyedével csökkentheti a napi élelmiszer-vásárlásokból származó üvegházhatású gázok kibocsátását – derült ki egy új tanulmányból.
A The George Institute for Global Health és az Imperial College London által készített tanulmány szerint egyes termékkategóriákban a megtakarított kibocsátás jelentős lehet – például a fagyasztott húsos lasagne vegetáriánus változatra cserélése akár 71%-os csökkenést is eredményezhet.
A tanulmány szerint azonban a vásárlók fenntarthatóbb választásokra ösztönéséhez a termékhez kapcsolódó üvegházhatásúgáz-kibocsátás csomagoláson történő feltüntetésére lenne szükség.
Ausztrál élelmiszervásárlások
A tanulmány az ausztrál piacra összpontosított, kiszámítva a mintegy 7000 ausztrál háztartás éves élelmiszer-vásárlásainak várható kibocsátását az alapanyagokra, súlyra és a termékek életciklusára vonatkozó információk alapján, amelyek a George Intézet FoodSwitch adatbázisában elérhetők.
Megállapítást nyert, hogy az összes üvegházhatású gázkibocsátás közel fele (49%) a hústermékeknek betudható, míg az összes vásárlásnak csak 11%-át adják.
Ugyanakkor a zöldségfélék, gyümölcsök, diófélék és hüvelyesek az összes vásárlás egynegyedét (25%) tették ki, de a kibocsátásoknak csak 5%-áért voltak felelősek.
A globális üvegházhatású gázok mintegy harmada az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatnak tulajdonítható, míg a globális élelmiszerrendszer egészségügyi és környezeti költségei együttesen évi 10-14 billió dollárra (9,14-12,87 billió euróra) becsülhetők.
Egy a The Lancet című folyóiratban nemrégiben megjelent jelentés szerint évente több mint 12 millió haláleset lenne megelőzhető, ha a globális élelmiszerrendszerek egészségesebb, alacsonyabb kibocsátású étrendre váltanának.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
Fókuszban az ESG: mi is az a kettős lényegesség?
A fenntarthatósági intézkedések és az ESG-irányelvek széles körű elfogadása új…
Tovább olvasom >Csehországban közösen fejleszt elektromosautó-töltő infrastruktúrát a Billa, a Penny és a Shell
Stratégiai partnerséget kötött a Billa, a Penny és a Shell…
Tovább olvasom >Élelmiszermentés rászorulóknak
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adománygyűjtő akciója során rekordmennyiségű, összesen 139…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztóknak kedvez a jótállás szabályainak változása
A kötelező jótállásra vonatkozó szabályok módosításával a fogyasztók újabb és…
Tovább olvasom >A UPS egészségügyi üzletága négy piacán több mint 20 millió eurót fektet be az európai hőmérséklet-szabályozott flottája bővítésébe
A UPS Healthcare 20 millió eurós beruházással több mint 200…
Tovább olvasom >E-kereskedelmi együttműködésre lép az Albertsons a Grubhubbal
A június 25-én bejelentett megállapodás értelmében az éttermi házhozszállítási szolgáltatást…
Tovább olvasom >