A fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
Az elmúlt években sem tört meg a hazai hajtatott zöldségtermesztés fejlődési üteme, a támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek köszönhetően korszerű fejlesztések valósultak meg az ágazatban.

A magyar termesztésből származó hajtatott zöldségek minősége messze meghaladja a több ezer kilométerről beszállított import árukét (Fotó: Pixabay)
A beruházások nyomán jelentősen nőtt a növényházi paradicsom, paprika és kígyóuborka termesztése is – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből. Jelentősen nőtt a hazai növényházi zöldséghajtatás versenyképessége. Az elmúlt években a vidékfejlesztési pályázatoknak köszöngetően világszínvonalú fejlesztések valósultak meg az ágazatban.
A beruházásoknak köszönhetően a termőterület is bővült
A hajtatott paradicsom esetében a támogatásoknak és a kedvező hitellehetőségeknek is köszönhetően körülbelül 110 hektárral nőtt termőterület, így ma már meghaladja a 310 hektárt. A megtermelt 150-160 ezer tonna a paradicsom 75-80 százaléka bogyós és fürtös típus, a maradék cseresznye- és koktélparadicsom. A hazai termelők áprilistól októberig el tudják látni koktél- és cseresznyeparadicsommal, fürtös paradicsomból pedig április elejétől vagyunk önellátóak, ekkortól annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig exportáljuk is a paradicsomot.
Jelenleg 1114 hektáron foglalkoznak növényházi paprikatermesztéssel a gazdálkodók, az éves betakarított mennyiség pedig eléri a 140 ezer tonnát
Az úgynevezett tölteni való (tv) paprika forgalma jelentősen megugrott az elmúlt években, azonban érezhetően nő a kereslet a nagy méretű, színes és édes paprikák iránt. Mivel utóbbiból a hazai termelésben még relatíve kevés van, az ágazat komoly erőfeszítéseket tesz a színes paprika típusok termesztésének fejlesztésére, különösen a kápia paprika vagy a pritamin paprika esetében látszik mindez. A hajtatott uborka felülete az utóbbi 8 évben megduplázódott, termésmennyisége pedig 2,5-szeresére nőtt. Jelenleg mintegy 120 ha-on folyik nagyrészt modern hajtató berendezésekben uborkahajtatás, 40 000 tonnát meghaladó mennyiséget előállítva.
A hazai hajtatott zöldségek azon frisspiaci termékek közé tartozhatnak, ahol lehetséges és megoldott a minőségi kínálat és az egész éven át történő áruházlánci beszállítás
Ebből adódóan növényházi termelésünk biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosít a hazai és nemzetközi piacra. A magyar termesztésből származó hajtatott zöldségek minősége messze meghaladja a több ezer kilométerről beszállított import árukét, hiszen minden nap frissen kerülnek az áruházláncokba. Mindez természetesen a zöldségek ízében, élvezeti értékében is megmutatkozik. Ráadásul a hazai növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamin tartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas. A fogyasztóknak a növényvédőszer-maradványoktól sem kell tartaniuk, hiszen a hazai hajtatott paprika, paradicsom és uborka kultúrákban már 80-90 százalékban a károsítók természetes ellenségeit felhasználva biológiai növényvédelmet alkalmaznak a termelők.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
A fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
Az elmúlt években sem tört meg a hazai hajtatott zöldségtermesztés…
Tovább olvasom >A mentes termékek piacán indítana felmérést a NAK munkacsoportja
Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek…
Tovább olvasom >Nagy István: 2025 az áttörés éve az agráriumban
Az agráriumban 2025 az áttörés és a lehetőségek éve, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >A libamáj a magyarok egyik kedvenc luxusélelmiszere
Hazánkban a legtöbben a kaviárt, a szarvasgombát és a libamájat…
Tovább olvasom >Közel 220 millió forintot fordított tavaly társadalmi ügyek támogatására a SPAR Magyarország
Alapítása óta, azaz már több mint 30 éve a SPAR…
Tovább olvasom >