A fehér gyümölcsök és zöldségek csökkentik a szélütés kockázatát
A sok fehérhúsú gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen – idézte holland kutatók megállapítását pénteken a BBC hírportálja.
A tanulmányban 20 ezernél több felnőtt egészségét követték nyomon tíz éven át, azt azonban nem tudják a kutatók, miért volt 52 százalékkal alacsonyabb a szélütés kockázata azoknál, akik sok almát, körtét, banánt vagy karfiolt ettek.
A Hollandiában lefolytatott tanulmány indulásakor az önkéntesek részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről és életmódjukról. A következő évtizedben így aszerint is vizsgálhatták az eredményeket, hogy milyen színű gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a résztvevők étlapján.
Úgy találták, hogy a fehér gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának 25 grammos növekedése 9 százalékkal csökkentette a szélütés előfordulásának kockázatát. A megevett fehér gyümölcsök és zöldségek több mint felét az alma és a körte tette ki együttesen. Nem találtak viszont összefüggést a kutatók a zöld (leveles zöldségek, káposzta, uborka), a narancs és sárga (citrusok) vagy a piros gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a szélütés kockázatának változása között.
További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy mely összetevők, tápanyagok felelősek a megfigyelt hatásért – vélekedett Linda Oude Griep kutatásvezető, a Wageningen Egyetem munkatársa a BBC-nek nyilatkozva. A tanulmányt a Stroke című szakfolyóiratban ismertették részletesen.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
MBH Elemzési Centrum: Tágul az olló a bérek és a kiskereskedelmi forgalom emelkedése között
Tavaly a fizetések 39%-át költöttük el a kiskereskedelemben, ami a…
Tovább olvasom >Kedvencek újraalkotva – laktóz nélkül
Az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek indult a laktózmentes termékek piaca,…
Tovább olvasom >Újrahasználható kenyeres zsákokat vezetett be az Albert Heijn
Hatszáz hollandiai üzletében vezette be újrahasználható kenyeres zsákját az Albert…
Tovább olvasom >