A FAO felülvizsgálja a növény-egészségügyi kereskedelmi normákat
Megkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) négynapos nemzetközi szakértői találkozója Rómában, a fórumon egyebek között felülvizsgálják a nemzetközi növény-egészségügyi sztenderdeket, amelyek a növények, növényi és mezőgazdasági termékek szállítását szabályozzák – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.
A szabványok célja, hogy minimálisra csökkentsék a veszélyét annak, hogy rovarok, baktériumok, vírusok vagy gyomok fertőzzék meg a növényeket, amelyek szállításával a kór – az egyre intenzívebb világkereskedelem eredményeként – könnyen átjuthat egy-egy ország, régió határán.
A szervezet becslése szerint a világ gabonatermésének 20-40 százaléka vész kárba évente a betegségek és fertőzések miatt.
A FAO úgy véli, hogy a globalizáció erősödésével jobban kell koncentrálni az élelmiszerbiztonságra, a környezetvédelemre és a fertőzésektől mentes kereskedelemre.
A Növény-egészségügyi Intézkedések Bizottságának péntekig tartó ülésén az elektronikus növény-egészségügyi tanúsítványok (ePhyto) lehetőségét is tárgyalják a szakértők, és esetlegesen megállapodnak egy online ePhyto felület létrehozásában. Az új felület elősegítené az évente több millió kibocsátott online tanúsítvány megosztását, hatékonyabbá téve a kikötői tevékenységeket, egyúttal csökkentené a költségeket, beleértve a nyomtatás és postázás okozta környezeti terhelést is.
A Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény vezető testületeként működő Növény-egészségügyi Intézkedések Bizottságának (Commission on Phytosanitary Measures) éves ülésén a 181 részes ország magas rangú növény-egészségügyi szakértője vesz részt – ismertetik a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >