A FAO felülvizsgálja a növény-egészségügyi kereskedelmi normákat
Megkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) négynapos nemzetközi szakértői találkozója Rómában, a fórumon egyebek között felülvizsgálják a nemzetközi növény-egészségügyi sztenderdeket, amelyek a növények, növényi és mezőgazdasági termékek szállítását szabályozzák – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.
A szabványok célja, hogy minimálisra csökkentsék a veszélyét annak, hogy rovarok, baktériumok, vírusok vagy gyomok fertőzzék meg a növényeket, amelyek szállításával a kór – az egyre intenzívebb világkereskedelem eredményeként – könnyen átjuthat egy-egy ország, régió határán.
A szervezet becslése szerint a világ gabonatermésének 20-40 százaléka vész kárba évente a betegségek és fertőzések miatt.
A FAO úgy véli, hogy a globalizáció erősödésével jobban kell koncentrálni az élelmiszerbiztonságra, a környezetvédelemre és a fertőzésektől mentes kereskedelemre.
A Növény-egészségügyi Intézkedések Bizottságának péntekig tartó ülésén az elektronikus növény-egészségügyi tanúsítványok (ePhyto) lehetőségét is tárgyalják a szakértők, és esetlegesen megállapodnak egy online ePhyto felület létrehozásában. Az új felület elősegítené az évente több millió kibocsátott online tanúsítvány megosztását, hatékonyabbá téve a kikötői tevékenységeket, egyúttal csökkentené a költségeket, beleértve a nyomtatás és postázás okozta környezeti terhelést is.
A Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény vezető testületeként működő Növény-egészségügyi Intézkedések Bizottságának (Commission on Phytosanitary Measures) éves ülésén a 181 részes ország magas rangú növény-egészségügyi szakértője vesz részt – ismertetik a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egyre nagyobb a német fogyasztók hazai élelmiszerekbe vetett bizalma
A német fogyasztók 89%-a biztonságosnak vagy nagyon biztonságosnak tartja az…
Tovább olvasom >Stratégiai cél, hogy Magyarország a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tartja a belföldi burgonyatermesztés megerősítését,…
Tovább olvasom >Stratégiai cél, hogy hazánk a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium kiemelten fontosnak tartja a hazai burgonyatermesztés megerősítését, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: 2025 első negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált a 2024. első negyedévihez képest
Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2025 első negyedévében a nyers…
Tovább olvasom >Vegyszerkoktél a tányéron: riasztó adatok az európai élelmiszerek szennyezettségéről
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) friss jelentése szerint az európai…
Tovább olvasom >GKI-elemzés: Tovább csökkent a magyar ipari termelés
A magyar ipari termelés volumene két egymást követő évben csökkent…
Tovább olvasom >