A fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztásáról gyűjt információkat a Nébih
A magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerésére új kutatást indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Kutatást indít a Nébih a fagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási szokásokról
A március 31-ig kitölthető online kérdőív többek között kitér arra, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, illetve arra is, hogy figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat.
A kutatás segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, milyen valós kockázatok merülnek fel fogyasztói szinten e termékkategóriával kapcsolatban. A felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal a vásárlás, a szállítás, az otthoni tárolás és az előkészítés során – közölte a Nébih.
Felidézik, hogy néhány éve az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány. Az élelmiszerbiztonsági pandémiában bizonyítottan 46 személy betegedett meg és szorult kórházi kezelésre, valamint 5 haláleset is történt. Szomorú tény, hogy a szennyezés ellenére a megbetegedések megelőzhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával – tették hozzá.
Az eredmények alapján a Nébih egy lakosságnak szóló tájékoztatót is összeállít a későbbiekben, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat. Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni.
A kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe, a felmérés az alábbi linken elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/felmeres – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Békés vármegyében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgasága betegsége
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elsőként Újkígyóson majd Mezőberényben vett…
Tovább olvasom >Nébih tippek házi kenyérsütéshez és tároláshoz – élelmiszerbiztonság és pazarlásmegelőzés az új kenyér ünnepén
Augusztus 20-a, az új kenyér ünnepe, ami kiváló alkalmat teremt…
Tovább olvasom >Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >A prémium snacking trend Magyarországon is erősödik
Az elmúlt években a hazai fogyasztói szokások látványos átalakuláson mentek…
Tovább olvasom >Az élőmarha-kereskedelem visszaesett, de a marhahúsexport közel másfélszeresére nőtt
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint a 2025. január–júniusi időszakban…
Tovább olvasom >