A fagyasztók hőmérsékletének növelésével csökkenti karbonlábnyomát a brit Morrisons

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 08. 08. 09:49

A Morrisons legújabb kísérlete keretében szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében 3°C-kal növeli egyes áruházi fagyasztóinak hőmérsékletét.

Az élelmiszerbiztonságot nem érintő lépésre azért is kerülhetett sor, mert a jelenlegi -18°C-os iránymutatás közel 100 évvel ezelőtti bevezetése óta nem frissült.

A kísérletben jelenleg 10 üzlet vesz részt Egyesült Királyság-szerte, amelyekben a fagyasztók hőmérsékletét -15°C-ra állítottak át abból a célból, hogy a kereskedő felmérhesse ennek a különböző éghajlati és ellátási körülményekre gyakorolt hatását, mielőtt az intézkedés országos bevezetésére kerülne sor.

A kezdeményezést a fagyasztott élelmiszer-márka, a Birds Eye is támogatta, miután a tulajdonos Nomad Foods 18 hónapos tanulmánya megállapította, hogy a fagyasztók hőmérsékletének -18°C-ról -15°C-ra történő emelése 10%-11%-kal csökkentheti az energiafogyasztást anélkül, hogy ez befolyásolná az élelmiszerbiztonságot, a termékek állagát, ízét vagy tápértékét.

A Cop28 klímakonferencia egyik jelentése, amelynek szerzői a Birminghami Egyetem és a Heriot-Watt Egyetem tudósai voltak, azt prognosztizálta, hogy a globális ellátási láncokban a fagyasztó-hőmérséklet mindössze 3°C-kal történő emelésével az Egyesült Királyságban felhasznált energia 8,6%-a, valamint 3,8 millió autó forgalomból való kivonásával egyenértékű szén-dioxid kibocsátását lehetne megtakarítani.

A Morrisons szerint a változtatással elérhető költségcsökkentés hozzájárulhat a fogyasztói árak csökkentéséhez, és segíthet elérni a kereskedőnek azt a célt, hogy 2035-re a saját működéséből származó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenjen.

Grocery Gazette

Kapcsolódó cikkeink