A fagyasztók hőmérsékletének növelésével csökkenti karbonlábnyomát a brit Morrisons
A Morrisons legújabb kísérlete keretében szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében 3°C-kal növeli egyes áruházi fagyasztóinak hőmérsékletét.
Az élelmiszerbiztonságot nem érintő lépésre azért is kerülhetett sor, mert a jelenlegi -18°C-os iránymutatás közel 100 évvel ezelőtti bevezetése óta nem frissült.
A kísérletben jelenleg 10 üzlet vesz részt Egyesült Királyság-szerte, amelyekben a fagyasztók hőmérsékletét -15°C-ra állítottak át abból a célból, hogy a kereskedő felmérhesse ennek a különböző éghajlati és ellátási körülményekre gyakorolt hatását, mielőtt az intézkedés országos bevezetésére kerülne sor.
A kezdeményezést a fagyasztott élelmiszer-márka, a Birds Eye is támogatta, miután a tulajdonos Nomad Foods 18 hónapos tanulmánya megállapította, hogy a fagyasztók hőmérsékletének -18°C-ról -15°C-ra történő emelése 10%-11%-kal csökkentheti az energiafogyasztást anélkül, hogy ez befolyásolná az élelmiszerbiztonságot, a termékek állagát, ízét vagy tápértékét.
A Cop28 klímakonferencia egyik jelentése, amelynek szerzői a Birminghami Egyetem és a Heriot-Watt Egyetem tudósai voltak, azt prognosztizálta, hogy a globális ellátási láncokban a fagyasztó-hőmérséklet mindössze 3°C-kal történő emelésével az Egyesült Királyságban felhasznált energia 8,6%-a, valamint 3,8 millió autó forgalomból való kivonásával egyenértékű szén-dioxid kibocsátását lehetne megtakarítani.
A Morrisons szerint a változtatással elérhető költségcsökkentés hozzájárulhat a fogyasztói árak csökkentéséhez, és segíthet elérni a kereskedőnek azt a célt, hogy 2035-re a saját működéséből származó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenjen.
Grocery Gazette
Kapcsolódó cikkeink
Rangos fenntarthatósági tanúsítványokat érdemeltek ki az LG 2025-ös OLED televíziói
Világszerte elismert fenntarthatósági tanúsítványokat kaptak az LG Electronics (LG) 2025-ös…
Tovább olvasom >A vásárlók bevonásával keres új üzlethelyszíneket a brit ALDI
Az ALDI az Egyesült Királyságban élő vásárlókat kéri, hogy segítsenek…
Tovább olvasom >Paradicsommal segít a brit Aldi a rákbeteg fiatalokon
Az Aldi jótékonysági kampányt indít a Teenage Cancer Trust szervezettel…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >