A fagyasztók hőmérsékletének növelésével csökkenti karbonlábnyomát a brit Morrisons
A Morrisons legújabb kísérlete keretében szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében 3°C-kal növeli egyes áruházi fagyasztóinak hőmérsékletét.
Az élelmiszerbiztonságot nem érintő lépésre azért is kerülhetett sor, mert a jelenlegi -18°C-os iránymutatás közel 100 évvel ezelőtti bevezetése óta nem frissült.
A kísérletben jelenleg 10 üzlet vesz részt Egyesült Királyság-szerte, amelyekben a fagyasztók hőmérsékletét -15°C-ra állítottak át abból a célból, hogy a kereskedő felmérhesse ennek a különböző éghajlati és ellátási körülményekre gyakorolt hatását, mielőtt az intézkedés országos bevezetésére kerülne sor.
A kezdeményezést a fagyasztott élelmiszer-márka, a Birds Eye is támogatta, miután a tulajdonos Nomad Foods 18 hónapos tanulmánya megállapította, hogy a fagyasztók hőmérsékletének -18°C-ról -15°C-ra történő emelése 10%-11%-kal csökkentheti az energiafogyasztást anélkül, hogy ez befolyásolná az élelmiszerbiztonságot, a termékek állagát, ízét vagy tápértékét.
A Cop28 klímakonferencia egyik jelentése, amelynek szerzői a Birminghami Egyetem és a Heriot-Watt Egyetem tudósai voltak, azt prognosztizálta, hogy a globális ellátási láncokban a fagyasztó-hőmérséklet mindössze 3°C-kal történő emelésével az Egyesült Királyságban felhasznált energia 8,6%-a, valamint 3,8 millió autó forgalomból való kivonásával egyenértékű szén-dioxid kibocsátását lehetne megtakarítani.
A Morrisons szerint a változtatással elérhető költségcsökkentés hozzájárulhat a fogyasztói árak csökkentéséhez, és segíthet elérni a kereskedőnek azt a célt, hogy 2035-re a saját működéséből származó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenjen.
Grocery Gazette
Kapcsolódó cikkeink
Ezrek tüntettek Londonban a farmokra kivetett örökösödési adó ellen
Ezrek tüntettek kedden Londonban a mezőgazdasági vállalkozásokra kivetett örökösödési adó…
Tovább olvasom >Tovább erősödnek hazánk agrárkapcsolatai az Egyesült Királysággal
Tovább kell erősíteni az együttműködést a mezőgazdaság és a kereskedelem…
Tovább olvasom >Megnőtt a vegán ételek iránti kereslet a brit reptereken
Az Egyesült Királyság legnagyobb, a London Stansted, az East Midlands…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >