A Dreher szerint így kell kóstolni a sört
Gyakorlással és némi ismeretanyag segítségével Ön nemcsak a fő sörtípusokat lesz képes megkülönböztetni, hanem kedvencét is bármikor ki tudja majd választani a többi közül, akár bekötött szemmel is.
A professzionális sörkóstolás előtt a sört némileg fel kell melegíteni, ugyanis a jéghideg sör eltompítja az ízelemeket, és nem teszi lehetővé, hogy megmutassa teljes aromáját. A világos söröket 8 Celsius fokon, a félbarna söröket 10 Celsius fokon, a barna söröket 10-12 Celsius fokon, míg a búzasöröket általában 12-15 Celsius fokon ideális kóstolni.
A sört négy érzékszerv, a látás, a szaglás, az ízlelés és az érzékelés használatával kell értékelni.
A fajta beazonosításához először is a színét vegyük szemügyre, hogy aranyszínű, borostyánszínű, vagy fekete-e. Aztán tartsuk a fény felé, és figyeljük meg, hogy tiszta vagy zavaros-e. A poharat az orrunk elé emelve, körkörös mozdulatokkal szabadítsuk fel a benne rejlő illóanyagokat. A sört kis kortyokban ízleljük meg, majd a szánkban körbeforgatva figyeljünk a nedű testességére, az ízek arányaira és harmóniájára. A keserű ízt a garatban érezzük, ezért a sört a kóstoláskor le kell nyelni.
Az illat és az íz harmóniája, a nedű testessége, és állaga együttesen adja meg az egyes sörök egyedi aromáját, ezért a biztonság kedvéért a kóstolást ismételjük meg!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Vezetőváltás a Henkel magyarországi Consumer Brands üzletága élén
2025 április elsejétől Maurizio Salvaggio a Henkel Magyarország Consumer Brands…
Tovább olvasom >A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >