Így fizeti a dohányipar az egészségügyi adót
Február elsejétől hatályos a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvény, az érintetteknek június 30-ig kell elkészíteniük a bevallást, majd további 30 napon belül megfizetni az egyszeri hozzájárulást.
A tavaly decemberben elfogadott törvény szerint „a hozzájárulás fizetésére az a jogi személy (cég) köteles, amely Magyarországon dohánytermék gyártására és kereskedelmére irányuló tevékenységet folytat, vagy a 2014. évben azt folytatott”.
A hozzájárulás alapja a 2014-ben elért nettó árbevétel, a hozzájárulás mértéke pedig az árbevétel függvényében, sávosan növekszik.
Az árbevétel 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék, de legalább harmincmillió forint a hozzájárulás. A 30 milliárd forintot meghaladó, de a 60 milliárd forintot el nem érő rész után 2,5 százalék, majd az adóalap 60 milliárd forintot meghaladó része után 4,5 százalék hozzájárulást kell fizetni.
A törvény csak erre az évre szól, december utolsó napján automatikusan hatályát veszíti. (Inforadio.hu, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A kínai piac tartja el a dohányipart
Miközben a világ nagy részén a szigorú szabályozások és adóemelések…
Tovább olvasom >A munkaerőhiány és az óriási hőség ellenére sem áll le a hazai dohánytermesztés
Bizakodva tekint a dohánybetakarítási szezonra a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Csoport.…
Tovább olvasom >Megemelte dohányfelvásárlási alapárait az ULT Magyarország
Az idei dohánytermesztési szezonban mindkét dohányfajtánál tavalyhoz képest megemelt dohányfelvásárlási…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >