A disznó és a csirke uralta a piacot
Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint 2024 első negyedévében jelentős változások történtek Magyarország állattenyésztési és húsfeldolgozási szektorában. Az adatok alapján a szarvasmarha- és juhvágások száma csökkent, míg a disznó- és csirkevágásoké emelkedett.
A szarvasmarha és juh vágások csökkenése

A disznóhús továbbra is vezet
A jelentés szerint 2024 első negyedévében 18,5 ezer szarvasmarhát vágtak le, ami 13,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A tehenek vágása 17 százalékkal esett vissza, míg a bikáké csak 1,5 százalékkal csökkent. Az élő szarvasmarha importja ugyan nőtt, az export mégis jóval meghaladta a behozatalt, főleg Koszovóba, Horvátországba és Ausztriába irányult.
A juhok esetében is visszaesést tapasztaltak, a magyarországi vágóhidakon mindössze 9,9 ezer juhot vágtak le, ami közel 10 százalékos csökkenés éves szinten. Ennek ellenére a juhállomány 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
Sertés és csirke vágások növekedése
Ellenben a sertés- és csirkevágások száma emelkedett. A sertésvágások száma 1,16 millióra nőtt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent. Különösen biztató, hogy az anyakocák száma nőtt, illetve hogy közülük kevesebb került vágóhídra. Az élő sertés exportja is bővült, főként Romániába, Ausztriába és Albániába, míg az import Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett.
A baromfivágások számában is jelentős, 13,2 százalékos növekedést regisztráltak, ami részben a madárinfluenza alacsony bázisának következménye. A csirkevágások száma 47,3 millióra emelkedett, ami 8,6 százalékos növekedést jelent. A kacsa és liba vágások is jelentős növekedést mutattak, míg a pulykaág továbbra is csökkenő tendenciát mutat.
A magyar húsfeldolgozóipar változásai jelentős hatással vannak a belföldi és külföldi piacokra egyaránt. Az adatok azt mutatják, hogy bár egyes állatfajok vágása csökkent, a sertés- és baromfivágások növekedése ellensúlyozza ezt a tendenciát. Az élőállat-export és -import dinamikája továbbra is fontos szerepet játszik Magyarország agrárgazdaságában.
Kapcsolódó cikkeink
Ezért került csirke a Pizza Hut étlapjára
Néhány napja új csirkés kínálattal bővült a Pizza Hut étlapja…
Tovább olvasom >Egyre többen, de még nem elegen vállalják a ketrecmentes tartási rendszert
A Magyarországon élő közel 8 millió tojótyúk mindössze 20-30%-a él…
Tovább olvasom >Emelkedett a baromfi- és a sertésvágások száma 2024-ben
A magyarországi vágóhidakon 84,8 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2024-ben,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztus végéig meghosszabbítják az élelmiszerek árréscsökkentését
Nagy István agrárminiszter a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a…
Tovább olvasom >Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >