A disznó és a csirke uralta a piacot
Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint 2024 első negyedévében jelentős változások történtek Magyarország állattenyésztési és húsfeldolgozási szektorában. Az adatok alapján a szarvasmarha- és juhvágások száma csökkent, míg a disznó- és csirkevágásoké emelkedett.
A szarvasmarha és juh vágások csökkenése
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/09/pig-4502063_640-300x200.jpg)
A disznóhús továbbra is vezet
A jelentés szerint 2024 első negyedévében 18,5 ezer szarvasmarhát vágtak le, ami 13,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A tehenek vágása 17 százalékkal esett vissza, míg a bikáké csak 1,5 százalékkal csökkent. Az élő szarvasmarha importja ugyan nőtt, az export mégis jóval meghaladta a behozatalt, főleg Koszovóba, Horvátországba és Ausztriába irányult.
A juhok esetében is visszaesést tapasztaltak, a magyarországi vágóhidakon mindössze 9,9 ezer juhot vágtak le, ami közel 10 százalékos csökkenés éves szinten. Ennek ellenére a juhállomány 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
Sertés és csirke vágások növekedése
Ellenben a sertés- és csirkevágások száma emelkedett. A sertésvágások száma 1,16 millióra nőtt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent. Különösen biztató, hogy az anyakocák száma nőtt, illetve hogy közülük kevesebb került vágóhídra. Az élő sertés exportja is bővült, főként Romániába, Ausztriába és Albániába, míg az import Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett.
A baromfivágások számában is jelentős, 13,2 százalékos növekedést regisztráltak, ami részben a madárinfluenza alacsony bázisának következménye. A csirkevágások száma 47,3 millióra emelkedett, ami 8,6 százalékos növekedést jelent. A kacsa és liba vágások is jelentős növekedést mutattak, míg a pulykaág továbbra is csökkenő tendenciát mutat.
A magyar húsfeldolgozóipar változásai jelentős hatással vannak a belföldi és külföldi piacokra egyaránt. Az adatok azt mutatják, hogy bár egyes állatfajok vágása csökkent, a sertés- és baromfivágások növekedése ellensúlyozza ezt a tendenciát. Az élőállat-export és -import dinamikája továbbra is fontos szerepet játszik Magyarország agrárgazdaságában.
Kapcsolódó cikkeink
Erre érdemes figyelni, ha csirkehúst veszünk
A csirkehús vásárlása során számos tényezőre érdemes odafigyelni, hogy biztosak…
Tovább olvasom >A liba- és kacsavágás erősödött 2023-ban
A hazai vágóhidak közel 420 ezer tonna sertéshúst, mintegy 515…
Tovább olvasom >Egyre kevesebb sertéshúst fogyasztunk
A magyarok sertéshúsfogyasztása a statisztikák szerint csökkenő tendenciát mutat, bár…
Tovább olvasom >További cikkeink
E-kereskedelmi együttműködésre lép az Albertsons a Grubhubbal
A június 25-én bejelentett megállapodás értelmében az éttermi házhozszállítási szolgáltatást…
Tovább olvasom >Eladja az USA-n kívül nikotinpótló terápiás üzletágát a Haleon
A Haleon 500 millió fontért (632,55 millió dollárért) adja el…
Tovább olvasom >Az áfa eltörlésével igyekszik Spanyolország felrázni az olívaolaj-iparágat
Miután a kormány tavaly az eredeti 10%-ról 5%-ra csökkentette az…
Tovább olvasom >