A disznó és a csirke uralta a piacot
Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint 2024 első negyedévében jelentős változások történtek Magyarország állattenyésztési és húsfeldolgozási szektorában. Az adatok alapján a szarvasmarha- és juhvágások száma csökkent, míg a disznó- és csirkevágásoké emelkedett.
A szarvasmarha és juh vágások csökkenése
A jelentés szerint 2024 első negyedévében 18,5 ezer szarvasmarhát vágtak le, ami 13,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A tehenek vágása 17 százalékkal esett vissza, míg a bikáké csak 1,5 százalékkal csökkent. Az élő szarvasmarha importja ugyan nőtt, az export mégis jóval meghaladta a behozatalt, főleg Koszovóba, Horvátországba és Ausztriába irányult.
A juhok esetében is visszaesést tapasztaltak, a magyarországi vágóhidakon mindössze 9,9 ezer juhot vágtak le, ami közel 10 százalékos csökkenés éves szinten. Ennek ellenére a juhállomány 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
Sertés és csirke vágások növekedése
Ellenben a sertés- és csirkevágások száma emelkedett. A sertésvágások száma 1,16 millióra nőtt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent. Különösen biztató, hogy az anyakocák száma nőtt, illetve hogy közülük kevesebb került vágóhídra. Az élő sertés exportja is bővült, főként Romániába, Ausztriába és Albániába, míg az import Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett.
A baromfivágások számában is jelentős, 13,2 százalékos növekedést regisztráltak, ami részben a madárinfluenza alacsony bázisának következménye. A csirkevágások száma 47,3 millióra emelkedett, ami 8,6 százalékos növekedést jelent. A kacsa és liba vágások is jelentős növekedést mutattak, míg a pulykaág továbbra is csökkenő tendenciát mutat.
A magyar húsfeldolgozóipar változásai jelentős hatással vannak a belföldi és külföldi piacokra egyaránt. Az adatok azt mutatják, hogy bár egyes állatfajok vágása csökkent, a sertés- és baromfivágások növekedése ellensúlyozza ezt a tendenciát. Az élőállat-export és -import dinamikája továbbra is fontos szerepet játszik Magyarország agrárgazdaságában.
Kapcsolódó cikkeink
Új világ a csirkeiparban: a European Chicken Commitment térnyerése
Egyre nagyobb figyelmet kap az állatjóléti elvárások szigorítása az európai…
Tovább olvasom >Már ugyanannyi csirke fogy a McDonald’s-nál, mint marha
A McDonald’s hamarosan bemutatja új csirkés Big Mac szendvicsét az…
Tovább olvasom >Erre érdemes figyelni, ha csirkehúst veszünk
A csirkehús vásárlása során számos tényezőre érdemes odafigyelni, hogy biztosak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >