A Demetervin pincészet furmintja nyerte el a JuniWine címet
JuniWine címet, vagyis a fiatal borászokat tömörítő Junibor egyesület tagjainak szavazatai alapján az év bora kitüntetést nyerte el idén Demeter Endre 2009-es évjáratú Tokaji Furmintja – közölte az egyesület. A kóstoló során maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott tételre, így különösen komolynak számít az elismerés.
A Demetervin pincészet 2009-es száraz Furmintja a tokaj-hegyaljai Mádról származik, és a világörökség részét képező település termőhelyi adottságait fejezi ki – áll a Junibor közleményében.
A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás egyaránt segít bemutatni. A hagyományos borkészítés elemei, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és zempléni hordók használata tovább fokozzák a helyi jelleget. Az utóbbi időben a furmint szőlőfajta Magyarországon és külföldön is nagy népszerűségnek örvend, fokozott figyelem övezi, a nagy formátumú száraz fehér borok divatja és az egyedi termőhelyet kifejező, helyi fajták felé irányuló növekvő érdeklődés miatt. A gasztronómia is felfedezte a furmintot, egyre gyakrabban párosítják főételekhez, vörös húsokhoz. Kezdjük tehát igazán komolyan venni ezt a régi magyar fajtát.
Demeter Endre élete legnagyobb sikerének tartja a címet, véleménye szerint, fiatal borászként ez egy különösen fontos szakmai elismerés. Megtisztelőnek nevezte, hogy a méltán híres borászok köre az ő borát ítélte az év legjobbjának. A borász hozzátette, hogy az Élvezet névre hallgató természetes tokaji édes borát évek óta a Junibor koncepciója szerint készíti, azaz a fiatalok számára igyekszik utat mutatni a minőségi borok felé, természetes alternatívát adva a koktélfogyasztás helyett. A díjat három éve, az ITD Hungary közbenjárására alapították. A korábbi győztesek az egri Bolyki János és az etyeki Hernyák Tamás voltak – írja az agromonitor.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
AI a vezetésben: több mint automatizálás, a munka támogatása
A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az üzleti életben már nemcsak…
Tovább olvasom >Jön az idei utolsó Trade Marketing Klubülés – POPAI POP díjátadóval
November 28-án a MOM Kulturális Központ (MOMKult) különtermébe várunk mindenkit,…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!
A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a…
Tovább olvasom >