A cukros üdítők felelősek az elhízásért
A üdítőital-gyártó cégeknek komolyabb figyelmet kellene szentelniük termékeik cukortartalmának – publikálta friss eredményeit az Amerikai Táplálkozástudományi Intézet.
A kutatók az ital-fogyasztás és a súlygyarapodás összefüggéseit vizsgálták, és rájöttek, hogy a fogyást erősen befolyásolta a folyékony élelmiszeripari termékek formájában bevitt kalória-csökkentés, a hízást ugyanis nagyobb százalékban okozza folyadékfogyasztás, mint cukros ételek bevitele. A kísérletben résztvevők étrendje nem változott, a cukros üdítőket viszont elvonták a páciensektől, a súlycsökkenés pedig szinte azonnal látható volt. A kísérlet több különböző típusú italt vizsgált: cukros üdítők, diétás italok, tejes italok, 100%-os dzsúszok, kávé és tea cukorral, kávé és tea cukor nélkül és alkoholtartalmú italok. A végső konklúzió szerint a cukorral édesített italok voltak egyedül komoly hatással a súly változására, a gyártók felelősség azonban vitathatatlan – hangsúlyozta Benjamin Caballero professzor, a kutatás vezetője.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >