A csomagolóanyag is biztonsági tényező
A csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó vállalatoknak a csomagolóanyagok előállítása és forgalmazása során szigorú jogszabályoknak kell megfelelniük. Egyrészt a 2009. január 1-e óta hatályos környezetvédelmi követelményeknek, valamint a felhasználási területen érvényben lévő specifikus előírásoknak.
– A fogyasztási cikkek piacán a legszigorúbb elvárások az élelmiszer-vállalkozásokat, illetve a kozmetikumgyártókat érintik. Ezeken a területeken a legfőbb veszélyt a mikrobiológiai és vegyi szennyeződések jelentik – hangsúlyozza Grőger Nóra, az SGS Hungária Kft. CTS-üzletágának fejlesztési vezetője.
A csomagolóanyagok megfelelőségének igazolása során a vállalkozásoknak különféle vizsgálatokkal kell bizonyítani a termékek felhasználási céljukra való alkalmasságát. A kioldódási vizsgálatok elvégzésével például a gyártók bizonyítani tudják, hogy a csomagolóanyag alkalmas a becsomagolt élelmiszer tárolására, a káros anyagok (például nehézfémek, káros színezékek) kioldódása és a fogyasztó egészségének veszélyeztetése nélkül.
Kozmetikai és élelmiszer-ipari területen elengedhetetlen a csomagolóanyagok higiéniai tisztasága, éppen ezért a mikroorganizmusok jelenlétét, illetve azok hiányát rendszeresen ellenőrizni kell. Az SGS Hungária Kft. az önellenőrzésben, a kockázatértékelésben és a jogszabályoknak való megfelelésben is segítséget tud nyújtani a vállalatoknak. Az SGS akkreditált laboratóriumaival és szakértőivel a mikrobiológiai és a vegyi vizsgálatok elvégzésében is nagy gyakorlattal rendelkezik, így e téren is a csomagolóanyag-gyártók és -felhasználók rendelkezésére áll.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >