A csomagolóanyag is biztonsági tényező

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 08. 25. 22:02

A csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó vállalatoknak a csomagolóanyagok előállítása és forgalmazása során szigorú jogszabályoknak kell megfelelniük. Egyrészt a 2009. január 1-e óta hatályos környezetvédelmi követelményeknek, valamint a felhasználási területen érvényben lévő specifikus előírásoknak.

– A fogyasztási cikkek piacán a legszigorúbb elvárások az élelmiszer-vállalkozásokat, illetve a kozmetikumgyártókat érintik. Ezeken a területeken a legfőbb veszélyt a mikrobiológiai és vegyi szennyeződések jelentik – hangsúlyozza Grőger Nóra, az SGS Hungária Kft. CTS-üzletágának fejlesztési vezetője.

A csomagolóanyagok megfelelőségének igazolása során a vállalkozásoknak különféle vizsgálatokkal kell bizonyítani a termékek felhasználási céljukra való alkalmasságát. A kioldódási vizsgálatok elvégzésével például a gyártók bizonyítani tudják, hogy a csomagolóanyag alkalmas a becsomagolt élelmiszer tárolására, a káros anyagok (például nehézfémek, káros színezékek) kioldódása és a fogyasztó egészségének veszélyeztetése nélkül.
Kozmetikai és élelmiszer-ipari területen elengedhetetlen a csomagolóanyagok higiéniai tisztasága, éppen ezért a mikroorganizmusok jelenlétét, illetve azok hiányát rendszeresen ellenőrizni kell. Az SGS Hungária Kft. az önellenőrzésben, a kockázatértékelésben és a jogszabályoknak való megfelelésben is segítséget tud nyújtani a vállalatoknak. Az SGS akkreditált laboratóriumaival és szakértőivel a mikrobiológiai és a vegyi vizsgálatok elvégzésében is nagy gyakorlattal rendelkezik, így e téren is a csomagolóanyag-gyártók és -felhasználók rendelkezésére áll.

Kapcsolódó cikkeink