A csomagolás mondja meg, fogyasztható-e az étel
A csomagolásokon található lejárati idő alapján nem mindig tudjuk, hogy a csomagolt élelmiszer még mindig ehető-e – írja az origo. Az ételek gyakran napokkal, vagy akár hetekkel is tovább eltarthatók, mint a feltüntetett lejárati idejük. A San Franciscó-i IndieBio laboratóriumában ezért olyan csomagolást fejlesztettek ki, amely tájékoztat bennünket arról, hogy a benne tárolt étel fogyasztható-e még – összegzi a Fast Company.
Az amerikaiak az ételek 40 százalékát a lejárati dátum miatt dobják ki.
A kaliforniai biotechnológiai vállalat csapata az elmúlt néhány hónapban új bio-alapú csomagolást fejlesztett ki, amely képes reagálni a környezeti változásokra, és láthatóvá tenni az ételbiztonsági problémákat, rátádul még komposztálható anyagból is készül.
Beépítettünk érzékelő mechanizmusokat az alapanyagunkba, amelyek képesek jelezni az ételromlást, vagy akár a hőmérsékletben bekövetkezett változásokat is”
– nyilatkozta Viirj Kan, a Primitives startup vezérigazgatója.
Kan és cég társalapítója, Noa Machover az MIT hallgatóiként fejlesztették az érzékelési technológiájuk alapját. Az alapanyag olyan megújuló anyagokból készül, mint az alga, amelynek előnye, hogy nagy mennyiségű szén-dioxidot képes kinyerni a levegőből. Ráadásul az új csomagolás hatékonyabban képes blokkolni az oxigént, mint a jelenlegi kőolaj-alapú filmcsomagolás, ezzel segíti, hogy a termék tovább maradjon friss, és még a káros UV-B sugárzásnak is ellenáll.
A cég jelenleg azt vizsgálja, hogy másféle mezőgazdasági hulladékból is képesek-e előállítani a különleges csomagolást. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >Vidd magaddal bárhova: fenntartható csomagolás aktív fogyasztóknak
Az aktív fogyasztóknak szánt, ,,on-the-go” élelmiszerek kategóriája egyre nagyobb teret…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >