A csirkemell feldolgozói értékesítési ára 15 százalékkal csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 3 százalékkal 53 ezer tonnára nőtt 2024 első három hónapjában 2023 azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 1 százalékkal csaknem 36 ezer tonnára, a pulykahúsé 16 százalékkal 6 ezer tonnára emelkedett. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia és Bulgária voltak.
Magyarország baromfihúsimportja 13 százalékkal 20 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús beszállítása 31 százalékkal 13 ezer tonnára esett vissza, míg a pulykahúsé 42 százalékkal 1 ezer tonnára bővült. A legtöbb baromfihús Lengyelországból és Romániából érkezett. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 19,5 százalékkal 412,7 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 15,4 százalékkal 596,3 forint/kilogrammra csökkent 2024 első huszonegy hetében az előző év azonos időszakához képest. A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1715,7 forint/kilogramm (–14,8 százalék), a csontos csirkemellé 1095,3 forint/kilogramm (–21,5 százalék), a csirkemell (összesen) ára 1685,5 forint/kilogramm (–15,2 százalék) volt a megfigyelt periódusban.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >Ezrek tüntettek Londonban a farmokra kivetett örökösödési adó ellen
Ezrek tüntettek kedden Londonban a mezőgazdasági vállalkozásokra kivetett örökösödési adó…
Tovább olvasom >A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >