A csemegeszőlő jól bírja a klímaváltozást
A gyümölcstermesztés egyre inkább kihívásokkal küzd a változó időjárás miatt, azonban a csemegeszőlő-termesztés biztató jövőt ígér Magyarországon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elemzése szerint, miközben a legtöbb gyümölcsfaj termesztése egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a csemegeszőlő kevesebb környezeti kockázatnak van kitéve, és kiválóan alkalmazkodik a megváltozott klimatikus viszonyokhoz – írja a Pénzcentrum.
Hazánkban jelenleg 370 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, főként Bács-Kiskun, Heves és Tolna vármegyében. A kettős hasznosítású fajták révén az étkezési célra szánt szőlőterület eléri az évi 900-1000 hektárt. Bár tíz évvel ezelőtt a csemegeszőlő termelése meghaladta a 10 ezer tonnát, mostanra az éves mennyiség általában 5-10 ezer tonna között mozog. A hazai fogyasztás azonban 20-25 ezer tonna, ami évi 10-12 ezer tonna importot tesz szükségessé.
A csemegeszőlő termesztését elősegíti, hogy későn virágzik, így elkerüli a tavaszi fagyokat, mélyre hatoló gyökérzete pedig jól bírja a nyári hőséget és az aszályos időszakokat. Ennek köszönhetően a szőlőfajták, mint például a Hamburgi muskotály vagy a Moldova, késő őszig kiváló minőségben érnek be.
Jelenleg 43 államilag minősített csemegeszőlő-fajta szerepel a Nemzeti Fajtajegyzékben, de a fogyasztói igények változása miatt egyre inkább a magnélküli fajtákra helyeződik a hangsúly. A piaci verseny éles, különösen olyan országokkal, mint Olaszország, Spanyolország és Görögország, amelyek jelentős csemegeszőlő-termelőnek számítanak. Az elemzés szerint Magyarország akkor vehet fel versenyt ezekkel az országokkal, ha javít a hatékonyságán és a fajlagos terméshozamain.
Az egy főre jutó csemegeszőlő-fogyasztás hazánkban évente 2,5-3 kilogramm, és folyamatosan nő, ami hosszú távon arra ösztönözheti a magyar termelőket, hogy bővítsék a termőterületet és az importtal szemben versenyképesebbé váljanak. A csemegeszőlő tehát a jövőben fontos szereplője lehet a hazai gyümölcstermesztésnek, köszönhetően a környezeti kihívásokkal szembeni ellenálló képességének és a növekvő piaci keresletnek.
Kapcsolódó cikkeink
2025. január 1-jétől kötelező feltüntetni a diófélék és szárított gyümölcsök származási helyét
A jövő év elejétől bizonyos diófélék és szárított gyümölcsök csomagolásán…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >