Varga Pincészet: a Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret Magyarországon, a termés átlagos, a minőség kiemelkedő – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos kereskedelmi igazgatója a Somogy megyei Ordacsehiben csütörtökön.
Varga Máté Péter beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen az elmúlt évekhez képest egy héttel később kezdődhetett meg a szüret. Az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként, mert Csabagyöngyéből nagyobb a kereslet, mint a kínálat. A hibrid szőlőfajtából reduktív eljárással, érlelés nélkül készül Európa első új bora, amely várhatóan szeptember közepén kerül az üzletekbe.
A Varga Pincészet Csabagyöngyéből 12 hektárról 180 ezer kilogramm szőlőt kíván felvásárolni, amiből 170 ezer palack bor fog készülni – mondta.
A badacsonyörsi központú, feldebrői telephellyel is rendelkező Varga Pincészet 250 hektáron termeszt, és 2000 hektárról vásárol fel szőlőt – mondta Varga Máté Péter. Mivel a cég az egyre bővülő prémium termékeit saját termelésű szőlőből állítja elő, a cél a birtok növelése – jegyezte meg. A tervek szerint az Egri borvidékhez tartozó feldebrői területüket 50 hektárral fogják növelni a jövőben.
A 185 főt foglalkoztató pincészet a tavalyi évet 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 350 millió forint nyereséggel zárta. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
NAK-FruitVeB: a hűvös május miatt elhúzódik az idei szamócaszüret
Már kapható a hazai piacokon a magyar szamóca, amelyre idén…
Tovább olvasom >Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >Szőlő alapú gintermékeket fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >